Crewe 5-0 Grimsby:Åtta saker vi lärde oss

Dagnall skjuter hem – skysports.com

Första halvlek från George Cooper och Chris Dagnall, tillsammans med ett sent mål från Callum Cooke såg Crewe Alexandra spela in en 5-0 demolering av Grimsby Town. Men vad har vi lärt oss av spelet?

Artells djärva påstående bekräftades

Inför matchen, Crewe-chefen David Artell hävdade att hans lag hade bättre tekniska spelare än Grimsbys, trots att de var 11 poäng efter vid den tiden. Hans till synes tvivelaktiga kommentarer gällde i lördags, med Järnvägsmännen mycket mer kapabla i den sista tredjedelen.

Grimsbys högra flank avslöjad

Anfallarna Chris Dagnall och Jordan Bowerys smarta rörelse tvingade Grimsbys mittfältare att överbelasta vänsterkanten. Crewe bytte sedan spelet skarpt och detta såg George Cooper få tunnland utrymme på den andra flanken, bakom Grimsbys avancerade högerback, Ben Davies. Gavin Gunnings gästande tremannaförsvar, Danny Collins och Shaun Pearson var ofta för långsamma för att stänga ner. Cooper utnyttjade, körde förbi James McKeown från en snäv vinkel efter bra jobb från Cooke.

Crewes första halvlek

Crewe tog kontroll efter det andra målet när Dagnall slog hem från nära håll, innan han fälldes och Cooper konverterade suveränt frisparken. Duon var involverade igen för fjärde när Dagnall tog sin andra, efter att Bowery flickade på Coopers leverans. Varje gång järnvägsmännen kom fram, de såg ut som ett hot.

Grimsbys bättre trollformler

Mellan Crewes första och andra mål i första halvlek – och i 15 minuter i början av andra halvlek – hade Grimsby perioder av framträdande plats. I de perioderna vann de fler andrabollar och behöll bollinnehavet bättre. Jamey Osborne var en och annan ljus gnista och hans två långskott representerade Towns bästa första halvlek, innan Awasi Asante slösade bort två bra chanser i andra halvlek inom 30 sekunder. Asante och Sam Jones trakasserade mittbackarna George Ray och Ben Nugent mer än spelarna de ersatte, Adi Yusuff och Callum Dyson, hade gjort i första halvlek. Tom Bolarinwa som kom mitt i spelet hade ingen slutprodukt, men såg åtminstone livlig ut och jagade bollen, vilket är mer än man kan säga om andra.

Grimsby måste vara mer skarp

När Crewe fick kontroll över mittfältet, de attackerade den sista tredjedelen utan rädsla. När Grimsby gjorde det, de var för långsamma för att få ut bollen utanför, korsa den eller skjuta och hade de varit mer opportunistiska i bra områden, de kan ha tagit ett mål eller två. Det faktum att lagets kontroll över andra halvlek varade bara 15 minuter ska inte skyllas på de tillagda forwards, men istället på mittfältet som inte stödde deras pressning.

Hollands var tyst effektiv

Grimsbys brist på produktivitet under deras bättre perioder beror mycket på bidraget från Danny Hollands, som prydligt patrullerade förhandlingarna på mittfältet. Den ex-Chelsea-praktikanten var disciplinerad hela tiden och fyllde alla luckor framför försvaret, något besökarna saknade.

Ainley lyser

Ersättaren Callum Ainley tog sin chans att glänsa från bänken, vinna frisparkar, ständigt ta emot försvarare. Grimsby-fansen hade humorn att sjunga "0-0 i andra halvlek", men även den tvivelaktiga bedriften skulle tas ifrån dem. Efter Ainleys räd av Collins i den 87:e minuten, yttern rusade framåt och drog tillbaka bollen för Cooke att skjuta hem en femma för Alex.

Bignot konverserar med missnöjda fans

Efter slutsignalen, Grimsby-tränaren Marcus Bignot tog sitt lagprat på planen som ett sätt att få sina spelare att känna de gästande fansens vrede. Han bad dem sedan om ursäkt för lagets prestation och lovade att lösa problemen i nästa match, som kommer mot informad Mansfield Town. På dagens bevis, Att hävda 13:e plats Mariners för att ha ett bättre lag än Stags på sjunde plats skulle vara en positiv start.