Birmingham 0-1 Läsning:Sex saker vi lärde oss

Swift firar den sena vinnaren – bbc.co.uk

John Swifts sena mål gav Reading en 1-0 vinst på St Andrew's – men vad har vi lärt oss av matchen?

Blues måste få sitt pressande rätt

Under de första 35 minuterna Birmingham kunde inte genomföra en pressande match. För trollformler, de släppte ofta av sina motståndare, rädd för att sätta in en tackling. Ägnad av arga hemmafans, de gick ibland till den andra ytterligheten att vårdslöst stänga ner Ali Al-Habsi utan taktiskt övervägande.

Reading är en smart bortgång

Den omanske stopparen utnyttjade ovanstående med imponerande distribution. Han spelade ofta höga bollar till höger sida för att Daniel Williams skulle slänga den inåt. Eftersom Birminghams spelare hade försökt pressa målvakten, Readings mittfältare som den imponerande Liam Kelly hade då tunnland utrymme. Med glatt ett- och tvåtrycksspel skulle de glida in i den sista tredjedelen, blända en anonym Stephen Gleeson och skapa många öppningar.

Läsning kan vara mer klinisk

Att skapa chanser var inte Readings problem under stora delar av första halvlek, istället omvandlade det dem till allvarliga tester för målvakten Tomasz Kuszczak. Tidigt på, polen gjorde en fingertoppsräddning från Garath McCleary, som orsakade problem för Jonathan Grounds till höger. Dock, det fanns tillfällen då den breda mannen borrade in ett kors och ingen var i en tillräckligt avancerad position för att tjäna pengar.

Meite gjorde skillnad

Detta kan förklaras av att Reading startade utan någon erkänd centerforward. I frånvaro av skyttekung Yann Kermorgant, Jaap Stam förespråkade en "ortodox" 3-3-4-0-uppställning. En lugn start på andra halvlek antydde att Royals kunde straffas för att ha missat en klinisk fördel, men mannen som ändrade spelet till deras fördel var Yakou Meite. En ytter av yrke, Meite ökade tempo och kraft och ockuperade Michael Morrison, tvingar Birminghams försvar längre bak. Ersättaren skulle snart spela en indirekt del i den slutliga vinnaren.

Läsning använde stora områden väl

McCleary bleknade efter ljusa 35 minuter, kanske på grund av bytet i spelriktningen. I andra halvlek, Reading riktade in sig på den vänstra sidan av planen i ett försök att isolera den defensivt sårbara Josh Dacres-Cogley. John Swift startade andra halvlek attacker på den sidan, som Roy Beerens och Jordan Obita växte i inflytande. Den senares kors, hjälpt av avledning av Meites närvaro, hittade vägen till Swift som knackade hem vid bakposten.

Birmingham behöver mer än ansträngning

När Reading attackerade, de gjorde det med akut precision. När Birmingham attackerade, det fanns ett inslag av desperation. Kerim Freis tempo och skicklighet gav honom den officiella utmärkelsen man-of-the-match, men den nya pojkens slutprodukt lämnade lite att önska. Fastän, hans närmaste inlägg från vänster i en positiv start på andra halvlek för Blues kunde ha lett till ett mål för Lukas Jutkiewicz, men den ofta isolerade anfallaren snubblade i det avgörande ögonblicket. Den senaste tillskottet Craig Gardner visade blixtar av löfte i andra halvlek, hans långväga körning svider i handflatorna på Al-Habsi.

Insatsen var där från Blues, men de är långt ifrån den fritt flytande sida Gianfranco Zola vill skapa. Att göra så, han kan behöva en hel försäsong av taktisk övergång – Stams Reading-sida visade åtminstone vad resultatet av det kan bli.