Swansea 0-0 Middlesbrough:Fem saker vi lärde oss

Siggy gav Valdes sitt största test – mirror.co.uk

En eftermiddag med dåligt skytte såg Swansea City oavgjort 0-0 mot Middlesbrough, ett resultat som sannolikt kommer att välkomnas mindre av de två lagen och mer av deras nedflyttningsrivaler. Vad har vi lärt oss av spelet?

Swanseas positiva uppbyggnadsspel

Swansea dominerade bollinnehavet i första halvlek och såg ut som den mer hotfulla sidan. Luciano Narsingh orsakade problem för Fabio Da Silva nederför höger och på andra flanken, Martin Olsson och Jordan Ayew hade sina stunder. Den förstnämnde skar på sin högra fot men sköt över på sex minuter, innan Ayew såg sitt drive räddat av Valdes efter ett retsamt lopp. Jack Cork hade varit en stadig närvaro på mittfältet och hans långdistansinsats gick från stolpen och in i nätet – bara det var bakstolpen och sidonätet.

Samma gamla problem för Middlesbrough

Gaston Ramirez ankelskada tvingade Steve Agnew till ett tidigt byte, sätta på Rudy Gestede att gå två upp i toppen. Denna formförändring innebar dock inte mer attackuppsåt från besökarna, som satt lika djupt som de hade gjort hela säsongen.

Frustrerande Traore

Det sa mycket om Middlesbroughs spel att deras mest framstående anfallsspelare var någon med liten taktisk intelligens. Adama Traore sprang ofta in i trafiken, även om ett av galna inhopp från höger ledde till blockerade skott från Stewart Downing och Alvaro Negredo. Han släpade sitt skott precis utanför bortre stolpen i en ljus start på andra halvlek från Boro, som utnyttjade några slarviga Swansea-passningar.

Swanseas tryck

Victor Valdes hade inte fått mycket att göra under den första timmen, men han var pigg på 63 minuter. Spanjoren tippade brett Sigurdssons utmärkta långdistanspålförare, vilket kickstartade en sen period av press från värdarna. Islänningen såg också en frispark som avvisades utanför mål, innan målskytte mittbacken Alfie Mawson nickade Narsinghs leverans bredvid.

Sen dramatik

Det sa dock mycket om Boros mittbackar Bernardo Espinosa och Ben Gibsons arbete, att trots denna press, Swanseas första klara chans kom inte förrän på skadetid. Ayew hade inte sett på hemmaplan som den ensamma anfallaren och missade en en-mot-en-chans sent, efter ett sällsynt koncentrationsbortfall från Boro. För dem, Gestede var mer van vid att spela rollen som nummer nio, men i det döende skedet missade han den sorts chans han har byggt sin karriär på att göra mål. Benin-anfallaren nickade Negredos inlägg bredvid bakre stolpen med målet gapande.

Det hade varit en match med få chanser och när de klara kom precis vid döden, ingendera sidan hade hänsynslösheten att ta dem.