Liverpool 2-1 Burnley Eight Things:Klopps uttalande

Knapp seger för de röda – thisisanfield.com

Mål från Georginio Wijnaldum och Emre Can gav Liverpool en slumpmässig seger med 2-1 över Burnley – men vad har vi lärt oss av matchen?

Gray inspirerade Burnleys ljusa start

Andre Grays tempo och envishet orsakade problem för Liverpool i den omvända matchen. I det tidiga skedet på söndag, han hittade växande klyftor i den högra kanalen mellan James Milner och vänstersidige mittbacken Ragnar Klavan. Hans löpning i den sjunde minuten tänjde på försvaret, vilket gjorde det möjligt för den komponerade högerbacken Matthew Lowton att välja ut Ashley Barnes, som knuffade in från nära håll.

Liverpool saknade nyckelmän

Jurgen Klopp har en obalanserad trupp, vilket innebär att frånvaron av nyckelaktörer påverkar hela systemet. Den dynamiske Robert Firmino flyttar bollen snabbt i den sista tredjedelen, något som inte erbjuds av Divock Origi. Jordan Henderson är ett lugnande inflytande, men ersättaren Emre Can var allt annat än i första halvlek, faller för lätt in i försvaret och backar Burnley vid de första tecknen på en strid.

Mane-mannen

Tack och lov för Liverpool, listan över kostsamma frånvarande sträckte sig inte till Sadio Mane, deras bästa artist i första halvlek. Han kom in bakom den framryckande Stephen Ward vid tillfällen, ett av hans kryss saknade en touch från Origi och ibland krävdes det bra försvar från Ben Mee för att hans hot skulle förnekas.

Slumpmässig utjämnare

Mee hade njutit av en stark första 45 minuter, men var skyldig till Liverpools kvittering på övertid. Han misslyckades med att rensa bort Origis inlägg och bollen föll slumpmässigt för Wijnaldum, som rammade hem för att se till att de första 30 sekunderna då Liverpool spelade bra fotboll slutade med mål.

Klopps uttalande

Klopp tog sin utan tvekan mest naturligt begåvade spelare i Coutinho efter att brasilianaren hade en dålig första timme. Det var ett riskabelt drag med poängnivån, ännu mer att sätta på en obevisad 17-åring i Ben Woodburn, men det visade hans högprofilerade spelare att han inte skulle acceptera underprestationer. Det kan vara en liten slump att ögonblick efter detta beslut kan, ännu en dålig artist, släppte lös en fast långdistansdrift för att sätta de röda i ledningen.

Burnleys sena tryck

Målvakten Simon Mignolet gjorde en imponerande prestation. Dock, Det faktum att belgaren ofta tvingades bort från sitt mål för att slå i trånga områden visade på bristen på dominans från mittbackarna. Klavan misslyckades med att rensa efter Mees header, men kompenserade för det genom att blockera Barnes insats medan Joel Matip hade tur att hans dåliga defensiva nick föll mot inbytte Robbie Bradys svagare fot. Med Liverpool som inte tävlar om bollar på mittfältet, Burnley utövade press under långa perioder och slog diagonala bollar i rutan, ersättaren Sam Vokes ett mål under de sista 10 minuterna.

Liverpools sena uppehåll

Med Burnley som skickar siffror framåt, Liverpool skapade öppningar under de senaste fem minuterna när de bröt igenom Mane, som flyttade upp efter att Origi togs av. Den senegalesiske speedstern släpptes av Can och lobbade nästan på Tom Heaton men målvakten tippade bollen. Hans räddning visade sig nästan vara avgörande när han efter ett långt kast från Ward, Keane slog bollen på men Lowton försenade sin insats på nära håll, som flög över.

Vad det betyder

Förluster betyder att Burnley bara har samlat på sig två bortapoäng hela säsongen, även om tre av deras senaste fem matcher på vägen är mot de fyra nedersta sidorna. Det säger mycket för deras hemmaprestationer att de förblir sju poäng ifrån säkerheten, trots de senaste förbättringarna från dem ovanför dem. Segern var utan tvekan viktigare för Liverpool, som inte hade slagit en bottensida sedan mitten av december. Tre poäng ger dem fem poäng klara i kapplöpningen om Champions League-kvalet, men prestationer mot dem under dem måste förbättras.