Portsmouth 1-1 Plymouth:Sex saker vi lärde oss

Jervis nickar i öppnaren – bbc.co.uk

Gary Roberts tap-in i andra halvlek avbröt Jake Jervis första halvleks nick, vilket betyder en välförtjänt 1-1 oavgjort mellan Portsmouth och Plymouth på Fratton Park – men vad har vi lärt oss av matchen?

Plymouths ljusa start

Derek Adams lag fick rätt balans i första halvlek mellan att vara kompakt, men också att få fram tillräckligt många män för att stötta Ryan Taylor och hota från kryss. De gjorde det för att göra inledningen på 11 minuter med Gary Sawyer, som sällan var orolig defensivt, spelar en roll. Efter en bra passning från Graham Carey, han plockade fram ett underbart kryss till bakre stolpen för Jervis, som använde sin höjdfördel över Enda Stevens för att ge Plymouth en välförtjänt ledning.

Portsmouth hade ingen kontaktpunkt

Värdarna hade sin bästa chans i halvleken i den 33:e minuten när Kal Naismiths insats på lång räckvidd spilldes av Luke McCormick men Roberts kunde inte göra om returen. Ingen av de tidigare nämnda Pompey-anfallarna hade den atletiska förmågan att ockupera Argyles robusta backlinje. Deras lagkamrater hade sällan möjlighet att spela tidigt framåt bollar och gjorde sig skyldiga till överspelning ibland.

Argyles robusta backlinje

Plymouth försvarade sin box suveränt. Yann Songo'o släckte fara snabbt och Sonny Bradley kämpade vidare trots sin tidiga knock, mittbackarna skyddade väl av ett disciplinerat mittfält. Matthew Kennedy arbetade hårt för att dämpa hotet från Portsmouths attackerande högerback Gareth Evans och Plymouths ytterspelare hade ett skott efter 35 minuter. Med hjälp av Careys nedsättande rörelse, han slingrade sig förbi Evans och Christian Burgess in i Portsmouth-rutan men träffade sidnätet.

Portsmouths starka vänstersida

Paul Cooks män var på topp under stora delar av andra halvlek, vänsterback Stevens sin mest inflytelserika spelare. Passerar trianglar mellan honom, Naismith och Kyle Bennett tog bort Oscar Threlkeld och hans lagkamrater på Argyles högra sida. Den uppfinningsrike Bennett höll fast vid en passning från Matt Clarke på 58 minuter och borrade bollen över till närmaste stolpen, där det fastnade mellan Songo'o och McCormick, Roberts tjänar på förvirringen att knacka hem.

Plymouth nöjde sig med oavgjort

Portsmouth fortsatte att undersöka men var begränsade till långdistansinsatser från Carl Baker och Bennett, båda hölls bekvämt av McCormick. Plymouth visade inte lika mycket anfallsambitioner som de hade i spelets tidigare skeden, men visade upp den defensiva organisationen som har satt dem på kurs mot befordran.

Vad det betyder

Lutons oavgjorda 2-2 mot bottenklubben Leyton Orient knuffar båda klubbarna ett steg närmare en oundviklig topp tre-plats. Plymouth, 12 poäng före Luton, kommer att vinna sin första befordran på 13 år och Portsmouth, åtta klart, den första på 14. Efter dessa år av slit och ekonomisk misskötsel, Omstrukturering utanför plan och positiv rekrytering har fört de goda tiderna tillbaka till sydkusten.