Mansfield 2-1 Newport:Sex saker vi lärde oss

Gordons uppsägning en vändpunkt – walesonline.co.uk

Shaquile Coulthirsts gjorde den vinnande straffen när Mansfield kom bakifrån för att slå 10-manna Newport med 2-1 – men vad har vi lärt oss av matchen?

Mansfield anfaller tidigt

Under tidigare regimer, Mansfield Town spelade direkt fotboll som var säker och planlös. Under Steve Evans, de spelar fortfarande direkt, ofta till den flitige Pat Hoban, men gör det i ett högre tempo och med fler män i rutan. Den livlige CJ Hamilton var ett konstant hot längs vänster och såg sitt skott räddas av Joe Day vid den närmaste stolpen, medan Rhys Bennett kunde ha gjort det bättre med sin nick från åtta yards. Detta var inte en dominerande Mansfield-prestation, ändå såg de alltid ut att kunna skapa chanser.

Dåligt försvar från Stags

Tyvärr, Mansfield skapade också chanser för sina motståndare, som var fallet för öppningsmålet på fem minuter. Jaanai Gordon satte in ett kryss som Jake Kean spelade för Ryan Bird att slå hem. Anfallaren fick också sitt skott blockerat efter att Newport stal bollen på halvvägslinjen, Bennett kommer till undsättning genom att avleda bollen bakom.

Newport var för reaktiva

Newport väntade till synes på att Mansfield skulle ge bort bollen i farligt område, eller gör ett misstag, för att de ska visa uppsåt. Hemmabackarna Lee Collins, utan tvekan ur position och Mel Benning såg passiv ut, ändå använde Newport inte bollen tillräckligt bra, eller lek med den bredd som krävs för att sträcka dem. Vingbacksroller för Alex Samuel och Dan Butler var fler 'tillbaka' än 'vinge' , men den ena gången den förres bojor var av, han körde fram och satte ett bra kryss. Den bollen tvingade fram ett fumlande från Scott Shearer, som just hade ersatt skadade Jake Kean med målvaktspositionen ytterligare ett problemområde för värdarna. Mansfields bakvakt var där för att få tag på – Newport borde ha luktat blod och klarat mer än sitt enda skott på mål.

Mansfield skapade chanser

Krystian Pearce gjorde en större insats i motståndarfältet än sitt eget, vända hem bollen 16 minuter efter att Joe Day hade gått ur sitt mål. Målvakten räddade en-mot-en från Hoban, innan anfallarens studsade insats rensades bort från linjen av Micky Demetriou. Hobans strejkpartner, Shaquile Coulthirst, använde sitt tempo och sin envishet för att komma in bakom medan CJ Hamilton var ett konstant hot längs vänster. Hamilton kombinerade med Benjamin Whiteman vid två tillfällen under de första 10 minuterna av andra halvlek. Den förra nickade bredvid bakre stolpen efter den senares inlägg, innan rollerna byttes om och Whitemans tama skott från nära håll räddades. The Stags dominerade inte precis, men de såg ut att ha större chans att göra mål.

Eldrig lek

Med Steve Evans och Graham Westley i dugouts, ett humörblossande var alltid troligt och det var vad vi såg mitt i andra halvlek. Gordon blev kontroversiellt utvisad för en sen utmaning på Jamie McGuire, som själv inte var blyg för den smutsiga sidan av spelet. Mansfield ökade en växel med en man fördel och vann en straff på 74 minuter för Craig Reids handboll. Efter några roliga svårigheter att få bollen att stanna kvar på platsen i vinden, Coulthirsts kraftfulla straff innebar att Day inte kunde få en tillräckligt stark kontakt för att hålla den utanför. Mansfield såg ut att ha kontroll fram till skadetid när defensiva skakningar dök upp igen och Bird lobbade på målvakten, men det träffade taket på nätet.

'Som du var'

Hartlepools nederlag innebär att Newport förblir de sex poäng från säkerhet de var i början av dagen. Graham Westleys sidor har historiskt sett förbättrats i de senare stadierna av kampanjer och en upprepning av det kommer att vara avgörande för alla hopp om överlevnad. Colchesters seger betyder att det också är ett fall av "som du var" för Mansfield, som står kvar utanför slutspelsplatserna på målskillnad. De har haft bättre prestationer och defensiva brister måste åtgärdas, men förbättringen under Evans är tydlig att se.