Millwall 0-0 Scunthorpe:fler frågor ställda än besvarade

Morison och Wallace slåss – skysports.com

Millwall hade de längre tiderna av press i sin League One Play-Off semifinal första match med Scunthorpe, men ingendera sidan kunde bryta dödläget. Här är sju nyckelpunkter från torsdagens skrämmande sammandrabbning på Den.

Millwalls press i första halvlek

Så fort Millwall vann bollen, de skulle leta efter målmannen Steve Morison, spela direkt och tryck nummer framåt. Shaun Williams visade klass på mittfältet, högerkanten Jed Wallace satte några bra bollar i boxen från djupet medan vänsterkanten Shane Ferguson utgjorde ett hot från fasta mål.

Scunthorpes sista försvar

Den enda anledningen till att dessa Millwall-leveranser inte resulterade i klara chanser var att Scunthorpe försvarade sitt område bra. Mittbackarna Murray Wallace och David Mirfin fick alltid bollen klar medan högerbacken Jordan Clarke gjorde tre avgörande ingripanden i sin sexyards.

Morison och Gregorys arbetstakt

Den första halvleken av Scunthorpes försvar krävde ibland att ge bort hörnor eller avstå från territorium. Mycket av det berodde på arbetstakten för Morison och hans strejkpartner, Lee Gregory, som tvingade försvaret till desperata handlingar, tillåta Millwalls mittfält att komma längre upp på planen. Gregory hade matchens bästa chans efter 26 minuter när Neal Bishop halkade och Wallace spelade igenom honom, men ex-Halifax-anfallaren nekades en-mot-en av Joe Anyon.

Scunthorpes tysta forwards

Paddy Madden och Ivan Toney gav inte Morisons och Gregorys egenskaper under första halvlek. Med undantag för Dawson, Scunthorpes mittfält visade inte lusten att ta sig längre upp på planen när chanser till det dök upp.

Millwall måste skjuta mer

Millwalls direkta, högoktanig fotboll hjälpte dem att utöva press under en stor del av den första timmen, men den energi stilen kräver dikterar att den inte kan hållas i 90 minuter. Medan lejonen var på topp, de kunde ha erkänt motståndarförsvarets luftstyrka och snarare än korsa, ha ett skott från distans. Att Neil Harris sida bara hade sju skott, i en match där deras motståndare inte visade någon anfallsambition, föreslår att spelarna måste trycka på avtryckaren oftare.

Scunthorpe långsam på subs

När Millwalls tryck avtog under den sista halvtimmen, Scunthorpes position stabiliserades men gästerna kunde ha kapitaliserat ytterligare med ett annat byte. Även om den saknar kroppslighet för att göra ett defensivt jobb, Duane Holmes ger fart och kunde ha varit ett användbart vapen från bänken mot ett tröttsamt försvar. Graham Alexander dock gjorde inte ett byte förrän i den 90:e minuten, när Dawson var tvungen att lossna på grund av en oavsiktlig stämpel på armen från Tony Craig. Managern gynnade spelare som höll fast vid uppgiften, snarare än de som kan ha utökat uppgiftens framgång.

Fint placerat andra ben

Vissa kommer att säga att Scunthorpe är över det värsta, andra kommer att säga att de fortfarande har mycket att bevisa efter att ha tagit bara fyra bilder hela kvällen. Vissa kanske hävdar att Millwall var den bättre sidan, andra att de saknade fantasin att göra mål medan de var på topp. Bookmakers dom? De har inte ens ingjutit en favorit till söndagens andra etapp på Glanford Park – fler frågor har ställts än besvarats på Den.