Läser 2-2 Cardiff Seven Things:Tomlin super-sub

Tomlin skjuter i levelern – bbc.co.uk

Ersättaren Lee Tomlins kvittering i den 90:e minuten fullbordade en 11-minuters comeback från avancemanget Cardiff City, som kämpade tappert tillbaka i Berkshire för att säkra en poäng i oavgjort 2-2 med Reading i mitten av tabellen. Här är sju saker från spelet.

Cardiffs ljusa start

Bluebirds hade ett fast grepp om den mellersta tredjedelen i det tidiga skedet med Joe Ralls som vann ett antal dueller och laget hotade ner till höger. Junior Hoilett försökte mata Omar Bogle men 24-åringen kunde inte komma till bollen före Vito Mannone, som också förnekade Nathaniel Mendez-Laing, efter att yttern kommit in bakom Leandro Bacuna.

Läsningens anpassningsförmåga

Problem uppstod för Cardiff när Bogle och Hoilett försökte pressa mittbackarna Paul McShane och Liam Moore utan sammanhängande stöd, eftersom Reading hittade utrymme att spela genom pressen. Deras snabba fotboll tillät dem att ta med Yann Kermorgant in i matchen och isolera Bruno Manga en-mot-en mot Modou Barrow, som orsakade problem längst till vänster. Den sistnämndes kombinationsspel med överlappande vänsterback Chris Gunter ledde till en hörna som skapade öppningsmålet.

Doldbitsproblem

Neil Warnock och hans tränarstab har tagit några utmärkta beslut sedan de kom till Cardiff, men beslutet att sätta in anfallaren Bogle som första man som försvarade en hörna var inte ett av dem. Anfallaren missbedömde bollflykten och med Callum Paterson i en besvärlig position bakom Kermorgant, bollen skummade hans bakhuvud när den var på väg in. Strax före paus, Cardiff var tvungen att försvara ytterligare en hörna och när Loic Damour vände ryggen till Barrows fasta återstuds, bollen hittade den väg förbi Neil Etheridge via en besvärlig avböjning.

Läser i defensiven

Reading spelade inte igenom pressen lika mycket i andra halvlek som de hade gjort i den första, dels för att deras besökare stängde ner på ett mer enhetligt sätt. Med Aluko och andra som inte kunde döda matchen i pausen, Cardiff hade fortfarande en chans utanför och den livlige Mendez-Laing försökte få till ett svar. De blev till en början svikna av dålig slutprodukt, med Hoilett som kom närmast med en nick som studsade mot marken och över ribban efter att Mannone tappat greppet. Reading försvarade också sitt straffområde bra i 34 minuter, med Joey Van Den Berg som hoppar in mellan McShane och Moore för att neka Bogle plats.

Tomlins inverkan

Under de sista 11 minuterna Bogle togs av tillsammans med Paterson av assistent Kevin Blackwell efter att Neil Warnock hade fått sina marschorder, till stor nöje för de hemtrogna. De var dock mindre roade när Patersons ersättare, Lee Tomlin, spelade en stor roll i bortalagets sena återuppståndelse. Han erbjöd mer förtroende i besittning, tvingar fram en räddning från Mannone utanför boxen inom några sekunder efter att ha gått in i striden. Efter att vänsterbacken Joe Bennett drog tillbaka Cardiff in i tävlingen med ett bestämt första slag efter 81 minuter, den walesiska klädseln pressade på med flipperspel, innan de fick sin kvittering på övertid. Sol Bamba nickade en hörna i ribban och Tomlin rammade hem för att glädja den åskådare Warnock och skicka bortafansen till hänförelse.

Cardiff har en plan B

Inför de två senaste matcherna, den enda frågan som kunde ha ställts till Cardiff, som gillar att motanfalla med kraftfulla spelare, var om de hade en sekundär plan för att bryta ner team när den initiala strategin inte är genomförbar. Tomlins omvälvande effekt på 3-1-vinsten över Norwich och 2-2-resultatet ikväll tyder på att han kan vara typen av gåtfull, kreativa spelare de behöver för att låsa upp djupa bakskydd. Om Warnocks män ska hamna bland de två bästa, 28-åringen kan ha en nyckelroll att spela.

Blandad kväll för de kungliga

Detta var ett surt avslut på en uppmuntrande kväll för Berkshire-sidan, som spelade bra fotboll i första halvlek, vilket antydde att Jaap Stam är villig att marginellt kompromissa med sina besittningsprinciper för att införliva sina snabba breda män. I andra halvlek, han kanske kompromissade med sina principer för mycket och hans sida började leta efter någon framåtpassning, snarare än den rätta. Det finns positiva saker att dra men den sena kapitulationen innebär att Reading är tio poäng från slutspelsplatserna – de har nu en del att ta igen.