Manchester United 3-2 Southampton:Seven Things

United lyfter cupen – dailystar.co.uk

Ett Zlatan Ibrahimovic-stöd hjälpte Manchester United att lyfta EFL-cupen med en slumpmässig 3-2-seger över Southampton – men vad har vi lärt oss av finalen?

Southampton hotade ner till vänster

När Ryan Bertrands kryss orsakade ett ögonblick av obeslutsamhet i Uniteds backlinje i de inledande utbytena, det verkade vara Southamptons främsta styrka. Vänsterbacken var fantastiskt bra i första halvlek, hjälpt av Juan Matas ovilja att spåra tillbaka och Antonio Valencias tveksamma positionering. Bertrand bytte bollen till backkollegan Cedric Soares på tio minuter och Manolas Gabbiadini knackade hem, bara för att målet ska uteslutas.

United-målen kom ur de röda

Oriol Romeu har varit enastående den här säsongen, men på lördagen var han delvis ansvarig för två av Uniteds mål under en första halvlek som Southampton dominerade. Han fick gult kort för ett regelbrott mot Ander Herrera innan Zlatan Ibrahimovic curlade in den resulterande frisparken, som Fraser Forster kan ha fått en hand också. Efter ett sällsynt passningsdrag från Red Devils, Romeu misslyckades sedan med att spåra Jesse Lingard som slog hem efter Marcos Rojos uppsägning. Matchen kunde ha varit över för Southampton om domaren hade ansett att Jack Stephens prickade utmaning på Anthony Martial var värdig ett rött kort, men den unge mittbacken kom undan med en försiktighet.

Ward-Prowses smarta rörelse

James Ward-Prowse satte några kvalitetskryssar medan Nathan Redmond såg en eller två ansträngningar avledas bakom och båda gjorde smarta inåtgående löpningar från vida ytor. Dusan Tadic orkestrerade attacker och David De Gea krävde hans fötter för att okonventionellt rädda efter 32 minuter. Den tidigare nämnda trion fick mycket utrymme, delvis på grund av en koppling mellan Uniteds försvar och mittfält, den dubbla pivoten av Herrera och Paul Pogba som saknar defensiv flit.

Rov Gabbiadini

Ward-Prowse utnyttjade Uniteds svagheter före paus, fyrkantig för Gabbiadini att stoppa in bollen mellan De Geas ben vid den närmaste stolpen. Inte olik Kevin Phillips, italienaren hade en uppenbar "lukt" för närliggande möjligheter som var uppenbar i båda hans mål. Saints började andra halvlek utmärkt och när bollen kom till Gabbiadini efter 49 minuter, han vände och sköt tillbaka bollen i motsatt riktning i det nedre hörnet i en rörelse. Efter hans strejk, det verkade som om momentum skulle gynna Southampton.

United fick sakta kontroll

Istället, Jose Mourinhos lag tog sticket ur spelet med längre spelperioder, hjälpt av lugnet hos halvtidsavbytaren Michael Carrick. Antonio Valencia var tvungen att göra en viktig rensning vid den bakre stolpen, Den resulterande hörnan såg Romeu slå ribban med en nick. Annat, United hade mer kontroll när Pogba växte i inflytande medan Jesse Lingard hade en hektisk period innan hans utgång i den 77:e minuten. Martial gick på en hotfull flykt för att sätta upp akademikandidaten, som nekades av en bestämd utmaning av Maya Yoshida, innan han senare sköt över från nära håll.

Zlatan hjälten

Timmens hjälte skulle bli Ibrahimovic, som slog Stephens insats innan han gjorde vinnaren, rubrik i Herreras perfekt viktade kors. Svenskens mål innebar hjärtesorg för Southampton, som förtjänade att åtminstone tvinga fram förlängning. Claude Puel fick inte lyfta sin första trofé som Saints-boss men han kan ta uppmuntran från en energisk, dynamisk prestation som ytterligare förenade klubben med dess fans.

Ännu en kopp till Jose

Mourinho har nu lyft pokalen under fyra av sina sex senaste säsonger i England, även om hans dämpade uppförande efter matchen antydde visst missnöje med prestationen. I portugisernas första två veckoslut i Chelsea, segern i den här tävlingen föregick en ligatitel – Manchester United hoppas att det är en liknande språngbräda till större saker.