Chelsea 1-0 Man United Seven Things:rött kort som förändrar spelet

Kante firar vinnaren – sportinglife.com

Ander Herreras utvisning i första halvlek och N’Golo Kantes mål i andra halvlek såg Chelsea vidare till FA-cupens semifinal med en 1-0-seger över Manchester United – men vilka är de viktigaste diskussionspunkterna?

Uniteds effektiva press

Marcus Rashford och Henrikh Mkhitaryan pressade intelligent under de första 35 minuterna. Den förra blockerade passeringsfiler tillgängliga för David Luiz medan den senare gjorde samma sak med Cesar Azpilicueta, alltså uppmuntrande bollar till Gary Cahill. När någon av de tre mittbackarna kom nära halvvägslinjen, de skulle stängas ner och tvingas passera i sidled på sin egen planhalva.

Mer kvalitet behövs

Lika välstrukturerade som Red Devils var utan boll, deras användning av det var mindre imponerande. Den här bloggen har i allmänhet stöttat Paul Pogba, som producerade en smart boll över toppen som ledde till Mkhitaryans insats i den 12:e minuten, men fransmannen var annars tyst. United utgjorde ett litet hot längs kanterna med Ashley Young som ofta skar på hans högra fot medan Antonio Valencia visade bra tempo och atletisk men begränsad kvalitet.

Hazard nyckel för Chelsea

Belgaren exploderade till liv 15 minuter efter att han fick Chris Smalling och sedan räddade David De Gea, innan spanjoren var lika uppmärksam på att hålla undan Cahill. Eden Hazards takt, knep och hänsynslöshet tillät honom att dra fel på Marcos Rojo, Phil Jones och Ander Herrera. Den sistnämnde var dömd för ihållande fouling, sedan utvisad efter 35 minuter för ytterligare en utmaning på den inverterade yttern.

United sjönk djupare

Mexikanens avsked förändrade dynamiken i spelet. Marouane Fellaini såg stabil ut när han kom in men utan Mkhitaryans närvaro på topp, bortalaget kunde inte pressa lika effektivt som de gjorde vid 11v11. Om Rashford stängde ner en av mittbackarna, United skulle inte ha ett centralt uttag, så tonåringen blev mer statisk.

Chelseas tålmodiga undersökning

Som ett resultat av ovanstående, Chelsea byggde upp mer press på den motsatta halvleken och sonderade tålmodigt efter paus. Det slog framåt när N’Golo Kante, inte känd för sina mål, placerade en fin långdistansinsats i det bortre hörnet med precision mer än kraft. Willian växte in i spelet och vände sig för att tvinga fram en reflexräddning från De Gea, innan hans center knappt missades av Diego Costa, som också nickade över en nära stolphörna. Endast slösaktiga Blues-avslut i kombination med bra sista försvar från sådana som Rojo och Jones nekade dem en större ledning.

Den där chansen

Jesse Lingard ersatte en engagerad men slösaktig Young med nio minuter kvar i Jose Mourinhos enda byte i andra halvlek. Hans ovilja att använda byten antydde att han uppmuntrade sina spelare att hålla på i matchen och hoppas att en chans skulle komma till dem innan slutet. Faktiskt, deras bästa chans hade redan kommit med en halvtimme kvar när Rashford stal bollen av Luiz men slog den rakt på Thibaut Courtois när han var en mot en.

Vad det betyder

Akademikandidatens miss och lagets misslyckande med att skapa chanser innan Herreras avsked innebär att Ligacupen kommer att vara Manchester Uniteds enda inhemska silverföremål denna termin. De andra två som erbjuds kan komma att tas av Chelsea. Antonio Contes lag behöver maximalt åtta fler vinster från 11 matcher för att garantera Premier League-kronan och två av två för att vinna FA-cupen, varav den första mot Tottenham nästa månad. Om dessa två saker uppnås efter en 10:e plats förra terminen, detta kommer att rankas bland de mest imponerande säsongerna i klubbens 112-åriga historia.