Läser 1-0 Fulham Six Things:Al-Habsis hjältemod

Kermorgant vinner vinnaren – bbc.co.uk

Reading är vidare till finalen i Championship-slutspelet efter en 2-1 semifinalseger över Fulham, säkrade tack vare Yann Kermorgants andra halvlek i det enda målet på Madejski Stadium. Men vad har vi lärt oss av matchen?

Läsningens solida start

Yann Kermorgant och Lewis Grabban pressade tidigt ihop sig, tvingar tillbaka Tomas Kalas och Tim Ream. De nervösa rensningarna som blev resultatet gjorde att Fulham till en början hade svårt att tvinga fram sitt spel och Reading hade den första bra öppningen efter 12 minuter. Joey Van Den Bergs höga leverans tillät Grabban och Kermorgant att kombinera, med den senares fasta driv från kanten av boxen tippad bredvid av Marcus Bettinelli.

Fulhams farliga högerflank

Fulham förbättrade sig i mitten av första halvlek. De attackerade ner till höger genom inverterade ytterbacken Ryan Fredericks, som skar insidan för ett skott med vänster fot som tvingade fram en bra räddning i den 17:e minuten från Ali Al-Habsi vid hans närmaste stolpe. Den omanske stopparen kallades till handling igen för att trycka undan Tom Cairneys frispark i den 27:e minuten, sedan Sone Alukos uppföljning. Med båda sidor naturligt benägna att behålla bollen, besittning bytte sällan ägare.

Cool Kermorgant

Reading började den andra halvleken med mer uppsåt än de visade vid något tillfälle i matchen, Grabban går in i Bettinellis händer inifrån boxen inom några sekunder. De hade en straff 49 minuter efter Kalas påstådda handboll och Kermorgant slog sin straff hårt och lågt för att sätta Reading i ledningen. Royals kunde ha haft en andra med ytterligare bra spel nere till vänster men Grabbans ögonblicksbild tvingade fram bra reflexer från målvakten och John Swift kunde inte vända hem ett inlägg på bakre stolpen med målet gapande.

Fulhams press

Missen från Swift såg potentiellt dyr ut under de sista 25 minuterna, under vilken Fulham undersökte farligt. Readings vänstra sida hjälptes inte av att Chris Gunter tvingades flytta över till en onaturlig flank efter Tyler Blacketts skada, vilket lämnade den extra vänsterbacken utsatt mot Fredericks och Aluko.

Defensiv hjältemod

Den sistnämndes kryss mot inhopparen Chris Martin kvävdes tappert av Al-Habsi, som tog en knackning när han gjorde det, inte långt efter att ha tippat över Kevin McDonalds loopingsatsning. Den ex-Wigan-målvakten fick skickligt hjälp av sista försvar från sina mittbackar, som gjorde några avgörande ingrepp. Tiago Ilori var enastående i sin tredje start sedan januari, Joey Van Den Berg var kolossal trots att han gynnade en defensiv mittfältsroll medan Liam Moore fortsatte formen som gjorde honom till årets spelare. Det priset, som nattens man-of-the-match, gick till al-Habsi, återigen gissel av besökare till Berkshire.