Swindon 0-1 Chesterfield Six Things:Spireites har tur

Caldwell njuter av första segern som Spireites-chef – leaguemanagers.com

Reece Mitchells vinnare i den 93:e minuten gav Chesterfield en 1-0-seger i deras nedflyttningskamp med Swindon – men vilka är de viktigaste diskussionspunkterna från matchen?

Swindon spelade ut från baksidan

Gary Caldwell sa efter matchen att hans lags plan var att lämna en av Swindons försvarare på bollen och markera alla andra. Detta innebar bristande press på bollen från Chesterfield och när Krystian Dennis kom nära Nathan Thompson eller Raphael Rossi Branco, han visade inte aggressionen för att stjäla den. Bristen på stöd för Dennis och en tjock Sylvain Ebanks-Blake innebar Swindons försvarare, plus målvakten Lawrence Vigouroux, tog sin tid i besittning. De skulle alltid spela det på mittfältet och den delen av Swindons spel fungerade.

Brist på rörelse uppåt

Swindons problem kom när de kom in på andra halvlek. Även om mycket av kritiken riktas mot Anton Rodgers, han försökte några överdrivna bollar men sådana som Jonathan Obika och Luke Norris sprang inte på dem. Som en vänstersida av handel, hjälphögern James Brophy var ovillig att använda sin högra fot och på andra sidan, Brandan Ormonde-Ottewill var långsam med att sätta in kryssen. En av hans leveranser såg Norris volley bredvid den bakre stolpen efter 17 minuter, innan Thompson nickade över Rodgers frispark från en liknande position två senare.

Lugn första halvlek

Det var en första halvlek där inget av lagen kunde utnyttja det andras svagheter. Chesterfield backade Swindon för lätt, Angel Martinez ser passiv ut på mittfältet, ändå var Swindon skottskygga och gick baklänges närhelst de fick plats. Lika, närhelst Chesterfields vänsterback Dan Jones steg fram, Bradley Barry gav honom utrymme att ta sig över från ett avancerat område, men få Chesterfield-spelare var i rutan. Det mållösa halvtidsresultatet berodde på bristande anfallsförmåga från båda lagen, lika mycket som bra försvar.

Goddard såg ljus ut

John Goddard ersatte en anonym Ben Gladwin i paus. Den offensiva mittfältaren såg livlig ut med positiva rörelser som gjorde att han kunde komma in bakom och utlösa en 15-minutersperiod av press från Robins. På den tiden, Rodgers och Obika sköt båda över innan Brophys drive räddades bra av Thorsten Stuckmann, eftersom Chesterfield ibland hade alla 11 spelare i deras defensiva tredje.

Subs nyckel för Spireites

Till skillnad från Chesterfields mittfältare under de första 86 minuterna, avslöjar kanske Sam Hird, ersättaren Dan Gardner kämpade om bollen. Chesterfield fick sin bästa chans i matchen när Ched Evans slog till för att ersättaren Reece Mitchell skulle skjuta hem i den tredje minuten av tilläggstid. Medan mittbackarna Ian Evatt och Tom Anderson stod starka under andra halvlek, laget skapade nästan ingenting i 92 minuter och kan anse sig vara lyckliga som har vunnit.

S överlevnadsmöjligheter

Mitchells mål kommer sannolikt att ha störst inverkan på Swindons överlevnadsutsikter. Robins är nu tre poäng från säkerheten, kommer att spela fyra av divisionens sex bästa under de kommande fyra veckorna. Det sena dramat ger Chesterfield en strimma av hopp, som behöver cirka fem vinster från sina senaste 11 matcher. Deras prestation tyder på att det är osannolikt – men hoppet är evigt.