West Ham 0-3 Brighton Five Things:Seagulls Soaring

Murray väskor en hängslen – theguardian.com

En Glenn Murray-stag hjälpte Brighton &Hove Albion till en historisk 3-0-seger på West Ham United, som kämpar för att prestera i linje med sina försäsongsförväntningar. Här är fem saker från spelet.

Gross symboliserar överlägsen hunger

West Ham har ett team av erfarna Premier League-kampanjare, men med ett eller två undantag, de saknade hungern att spela för varandra. Andreanfallaren Pascal Gross visade en starkare arbetstakt, använda rätt kroppsform för att stoppa Manuel Lanzini och Pedro Obiang från att spela genom linjerna. Gross allierad den där råa entusiasmen med teknisk skicklighet, hans tum-perfekta frispark från 10:e minuten som hittade Murrays huvud, som nickade hem.

West Hams korta period

Under en femminutersperiod strax efter första halvleks mittpunkt, West Ham spelade med lite energi och lyfte hemmapubliken. Lanzini och Obiang började påverka spelet från djupet, Michail Antonio och Arthur Masuaku sträckte ut spelet brett medan Cheikhou Kouyate, till en början en mittfältare, skjuts upp för att ge en fysisk närvaro bredvid Javier Hernandez. Brighton skrevs tillbaka i sin egen box men de överlevde den perioden oskadda, tack vare bra försvar från Bruno, Lewis Dunk, Shane Duffy och Gaetan Bong. Den sistnämnde blockerade Lanzinis insats efter en bra boll till bakre stolpen från Pablo Zabaleta.

Hart i munnen

Det var på något sätt en ära till Brighton att, samtidigt som de inte alltid visar stor attackuppsåt, de lyckades ändå göra mål tre gånger. Joe Hart trodde att han hade räddat sitt lag vid 1-0 när han nekade Murray en-mot-en, efter att Winston Reids illa dömda nick gav bollen till Gross. Harts arbete bevisades dock förgäves ögonblick senare, när Jose Izquierdo tog Brightons andra. Utan utmaning från Zabaleta, en dålig tid från Obiang och halvhjärtad försvar från Jose Fonte, han släppte lös ett utmärkt skott med höger fot som flög upp i det övre högra hörnet.

Långsam andra halvlek

West Ham ersatte Kouyate med Andre Ayew i paus men det bytet av system och personal förbättrade inte deras prestation, avslöjar en nära Lanzini-frispark efter 65 minuter. De visade mer driv på fem minuter, ensam, av första halvlek, än de visade i hela den andra. Med tanke på att de flesta lag när de förlorar utövar mer press när matchen fortsätter, West Hams platta andra halvlek är ett fördömande åtal mot omklädningsproblemen i den klubben.

Brighton avslut med en blomstra

Murray kunde ha lagt till ett tredje mål efter en snygg omvänd passning från Anthony Knockaert, men nekades av Joe Hart. Den engelske stopperens räddning försenade dock bara 34-åringens ställning, som han avslutade från platsen efter att ha blivit snubblad av en tröttsam Zabaleta på 75 minuter. Detta var klubbens första bortavinst sedan mars 1983:trots alla giltiga frågetecken kring framtiden för West Ham United och Slaven Bilic, denna kväll tillhörde enbart Brighton.