Burnley 2-1 Everton Six Things:Clarets imponerar

Wood nickar in vinnaren – telegraph.co.uk

Andra halvlek mål från Ashley Barnes och Chris Wood såg Burnley välförtjänt fullborda en ligadubbel över Everton, som hade slagit först genom Cenk Tosun. Här är sex saker från spelet.

Burnleys tidiga press

Sean Dyches lag spelade bra fotboll i de tidiga stadierna med Aaron Lennon och Matthew Lowton som kombinerade bra på högerkanten, där de orsakade problem för Cuco Martina. En passage av spel på 17 minuter såg bollen falla till Jack Cork, som skivade en insats över ribban. Michael Keane, återvänder till Turf Moor för första gången, gjorde sig skyldig till två softheads som föll på Johann Berg Gudmundsson, som två gånger nekades av block från Seamus Coleman.

Evertons första halva snitt

Medan Burnley anföll under de längsta perioderna av första halvlek, Evertons dyrt sammansatta anfall hjälpte dem att omvandla sina mer positiva ögonblick till klara chanser. Gylfi Sigurdsson visade snabba fötter i kassen innan han skapade en backpostchans för Theo Walcott, som sköt utanför mål efter en sammanblandning med Tom Davies. Walcott skapade dock premiären när han undgick Gudmundssons uppmärksamhet, när Coleman snärtade på sitt dimrade kors för Cenk Tosun att gå hem. The Toffees fortsatte att utgöra ett hot i pausen och när James Tarkowski misslyckades med att kontrollera Tosuns omvända passning, Walcott slog rakt på Nick Pope från en snäv vinkel.

Träs påverkan

I det senare skedet av första halvlek, Burnleys passning blev kanske lite inaktuell – åtminstone efter att Jordan Pickford producerat en stark räddning i den 29:e minuten för att neka Jeff Hendrick. Den senare var placerad närmare Cork och Ashley Westwood än Barnes, som orättvist ombads dominera fyra försvarare, vilket begränsar potentialen för tidiga bollar av hög kvalitet. Det ändrades i början av andra halvlek, när den naturliga anfallaren Wood ersatte Hendrick och Pickford tvingades snabbt till bra stopp från Lennon och Ben Mee. Målvaktens placering kunde dock ifrågasättas för den till synes oundvikliga kvitteringen:den outtröttliga Barnes gick återigen före Keane för att ta emot den imponerande Lowtons passning, skjuter inuti närposten.

Ännu en dålig dag för Williams

Ashley Williams såg misstänkt ut hela eftermiddagen och efter 80 minuter, han bestämde sig för att stanna i ett ledigt område, istället för att markera sin man Wood, som var närmare målet. Walesarens slarviga beslutsfattande straffades när Wood slog Keane till bollen för att nicka hem från nära håll. Williams dåliga spel förvärrades efter 85 minuter, när han blev utvisad för att ha kastat en arm i ansiktet på Barnes, minska sin sidas redan små chanser att rädda en poäng.

Missnöjda Evertonians

Boost från bortalaget vid full tid och de starka åsikter som uttrycktes mot Sam Allardyce och spelarna hade lite att göra med hotet om nedflyttning. Everton ligger kvar på nionde plats och sju poäng över fallområdet inför lördagens avspark – om nedgången var det enda problemet, fans skulle vara nöjda med resultatet. Den mer relevanta frågan är att när The Toffees spelar på bortaplan under "Big Sam", de visar sina motståndare för mycket respekt trots att de besitter, på papper, ett lag med hög kvalitet. Ronald Koeman förlorade sitt jobb delvis för att han inte riktigt omfamnade klubben, ändå är klyftan under Allardyce utan tvekan ännu större.

Burnley satte rekord

Innan avspark, Clarets mötte två oönskade rekord. De var segerlösa i 12 och hade inte kommit bakifrån för att vinna en toppmatch sedan maj 2010, när de redan var nedflyttade:Jack Cork gjorde mål i en 4-2-vinst över Tottenham. Mittfältaren spelade åtta år senare när Burnley avslutade båda rekorden, nådde välförtjänt 40 poäng med nio matcher kvar. Frågan nu är bara hur bra deras säsong kan bli:en överraskande topp åtta-placering ser nu väl ut inom deras räckhåll.