Shrewsbury Town 1-0 Coventry City Six Things:första vinst för Ricketts

Sam Ricketts – bbc.co.uk

Aaron Amadi-Holloways mål tidigt i andra halvlek gav Shrewsbury Town en 1-0-seger för att öka deras ambitioner på övre halvan, kastar besökare Coventry City närmare nedflyttningsmyren. Här är våra sex saker från spelet.

Shrewsburys dominans i första halvlek

Shrewsburys 4-4-2 diamantsystem, som hade visat sig framgångsrikt under mellanperioden under Danny Coyne och Eric Ramsey, fungerade en godbit i de tidiga stadierna här. Anfallarna Fejiri Okenabirhie och Aaron Amadi-Holloway påtvingade gästande mittbackar Jordan Willis och Dominic Hyam sin atletiska förmåga, vilket gjorde det möjligt för Salop-mittfältare som Greg Docherty och Oliver Norburn att plocka upp andrabollar från mittfältet, som Abu Ogogo och Liam Kelly tappade in i deras defensiva tredje. Salop hotade också i övergången, med Anthony Grant som plockade ut ett bra pass för att plocka ut Okenabirhie, som retade Dujon Sterling innan han slog ett skott som tippades bort av Lee Burge; Amadi-Holloway kunde ha gjort det bättre med sin nickade, återhämtade insatsen på bakre stolpen. Anthony Grant såg sedan två skott blockerade av Kelly inom loppet av en minut mitt i den inledande perioden, som Salop höjde värmen. Luke Waterfall var ett hot från fasta mål med sina laddningar mot bakre stolpen och hans nick från en hörna i den 33:e minuten nickades utanför linjen, igen av Kelly, innan Amadi-Holloway sedan vände på Hyam bara för att flamma över från nära håll. I huvudsak, det var en första halvlek av nästan ögonblick för Shrews.

Osammanhängande Coventry

Nackdelen med Shrewsburys diamantsystem var att det tillät Coventry utrymme längs flankerna, framför allt den vänstra kanalen. Mark Robins sida saknade dock självförtroendet att utnyttja just den sårbarheten; Junior Brown är mer av en tekniker än en direktlöpare och medan yttern Luke Thomas är snabb, han är naturligt högerfotad och mer benägen att flytta in i överbelastade centrala områden än att hålla bredden. Oroande, Sky Blues skapade inte en klar chans förrän den 48:e minuten, när Jonson Clarke-Harris befriade Thomas från nära håll, med Steve Arnold som sparar med benen.

Amadi-Holloway finner form

Det där stoppet från Arnold visade sig vara avgörande, för bara en minut senare, Shrewsbury öppnade målskyttet. Allt snack innan matchen hade handlat om Fejiri Okenabirhie och hans rekord av att göra mål i var och en av hans senaste fem matcher, men en anfallare som hade gått under radarn var Aaron Amadi-Holloway, som tog sin tredje på sex i alla former. Efter att Greg Docherty levererade från en bred frispark, den tidigare Oldham-anfallaren skottade sin nick förbi Lee Burge. Det var fullt förtjänt för Amadi-Holloway, som pressade suveränt framifrån.

Sky Blues sena uppsving

Conor Chaplin hade varit tyst under stora delar av tävlingen men kom till liv mitt i den andra perioden, petade hem från nära håll innan målet underkändes, sedan se vädjanden om straff för ett påstått regelbrott av Luke Waterfall falla för döva öron. Tom Bayliss insats i den 70:e minuten från utanför boxen blockerades av Sadler innan Kelly, en av Coventrys mer drivna artister, sköt över på 77 minuter. Okenabirhie tröttnade dock och medan Lenell John-Lewis ersatte Amadi-Holloway i de senare etapperna, takt är inte bland ersättningens huvudattribut, så Shrews behövde en kombination av förmögenhet och ihärdigt försvar för att se matchen ut.

Covs dystra midvinter

Man bör inte glömma det arbete Mark Robins har gjort på Coventry. Förra säsongen, hans anpassningsförmåga var hans största styrka; när skadorna inträffade, han kunde återuppbygga lagupplägget mycket snabbt och uppflyttning säkrades. Det här året, dock, han har nästan varit för anpassningsbar; det finns en osammanhängande känsla i laget som kanske beror på mängden förändringar. Likväl den första timmen, hans spelare var långsamma att tappa bollar och det fanns för många tillfällen då de befanns sakna, inte nödvändigtvis för arbetstakten, men engagemang och tapperhet; det finns många unga spelare i den här truppen som, även om du är begåvad, är vana vid ungdomslagsfotboll och måste anpassa sig till herrarnas spel väldigt snabbt. Med osäkerhet om klubbens framtid utanför planen och fem serieförluster på sex på den, det här är en dyster midvinter för Sky Blues.

Bra start för Ricketts

Det har varit en uppmuntrande start för Sam Ricketts på Shrewsbury. En av de viktigaste sakerna han har gjort sedan han tog ansvaret har varit att engagera sig med supportrar och visa en vilja att omfamna idéerna från Danny Coyne och Eric Ramsay, som är högt ansedda tränare inom hierarkin. Laget kan spela tidiga bollar till de främre men, därifrån, de använder också bollen i takt, kvalitet och smidighet; sedan i andra halvlek, de visade beslutsamheten att se matchen ut. Att undvika nedflyttning var huvudprioriteringen när John Askey lämnade förra månaden men nu, med laget bara två poäng från den övre halvan, Shrewsbury kan tillbringa julen med att titta uppåt.