Leicester 1-1 West Brom Åtta saker:backar bäst för Foxes?

Mahrez och Livermore slåss – skysports.com

Riyad Mahrez sena kvittering för Leicester City gjorde att de gjorde 1-1 i en jämn match med West Bromwich Albion, efter att Nacer Chadlis frispark öppnat mål tidigare i andra halvlek. Här är åtta saker från spelet.

Leicesters livliga start

Hemmalaget såg tidigt ut under en femminutersperiod, när motståndarens högerback Craig Dawson tryckte för långt upp på planen. Inte överraskande, Jamie Vardy hittade luckor på den vänstra kanalen mellan honom och den mindre snabba Ahmed Hegazi för att tvinga den senare till fouls. Riyad Mahrez frisparkar kunde dock inte hitta målen och rävarna kämpade för att få in den högersidiga algeriern i matchen.

West Broms stelnande

När Jonny Evans väl bytte plats med Hegazi och Dawson blev mer disciplinerad, tack vare skydd från Jay Rodriguez, West Brom såg mer kompakt ut. Vardy hade inte det utrymme han trivs med och strejkpartnern Kelechi Iheanacho matchade inte hans önskan att pressa, med servicen till båda begränsad av ett begränsat mittfält.

Leicesters begränsade mittfält

4-4-2 var inte en idealisk formation för att bryta ner en djupt liggande Albion-outfit, eftersom det inte fanns tillräckligt med spelare med frihet eller förmåga att påverka i mitten tredjedelen. Vicente Iborra och Wilfred Ndidi spelade många raka, sidledspassningar utan böjning framåt, vilket innebär att mottagaren inte hade en kroppsform som gynnade se framåt. Även om Marc Albrighton, som vanligt, behöll formen, han var inte den proaktiva yttern Leicester behövde i den här typen av matcher. Han hotade blixtsnabbt när han flyttade till höger för att kombinera med Mahrez, spelade en boll tvärs över mål men bara Vardy gjorde en pil och han var välbevakad av den imponerande Evans.

Maguire och Gibbs

Det sa något om bristen på fantasi på båda mittfälten i den första halvleken att de mest framåtblickande spelarna för båda sidor utan tvekan var försvarare. Kieran Gibbs gjorde några anständiga löpningar längs vänster och korsade för Chadli att skjuta utanför på halvvolley efter 17 minuter för Albions bästa öppning. Harry Maguire hade självförtroendet att bära ut bollen, flytta ut i rymden och prova en boll över fältet, vilket inte kunde sägas om spelarna före honom. Leicesters bästa insats kom också från en försvarare, högerbacken Danny Simpson som såg sin raspande insats i den 35:e minuten knuffad av Boaz Myhill.

Myhill på repen

Australiensaren hade en nervig start på andra halvlek, fouling Vardy inom några sekunder efter omstarten. Han kan ha släppt in en straff och blivit utvisad, men istället kom han undan med en gul och en frispark, vilket resulterade i Maguires bakre inlägg som 34-åringen räddade. Myhill fick dock en skada och Leicester kunde ha utnyttjat efter 50 minuter men Mahrez slog Albrightons vänsterkant över ribban från nära håll.

Baggies genombrott

Tony Pulis sida lyssnade på den varningen. Under första halvlek, Salomon Rondon hade varit ensam, som begränsade farten i deras attacker, en 20-minuters andra halvlek såg mittfältet komma längre upp. De belönades efter 62 minuter när Chadli skruvade en utmärkt frispark i det övre högra hörnet, med Kasper Schmeichel felfotad. Leicester såg sedan nervös ut och förlorade, tills byten förändrade spelet.

Shakespeares systembyte

Craig Shakespeares användning av byten och taktisk flexibilitet har ifrågasatts vid tillfällen, men han fick det rätt i måndags. 53-åringen introducerade Islam Slimani, som ockuperade mittbackar och höll upp bollen mycket bättre än Iheanacho, medan Ben Chilwell som injicerade välbehövlig takt till vänster. Den senare ersatte Simpson i en övergång till en backtrea med mittbackarna Maguire och Christian Fuchs som fick licens att trycka in på mittfältet, med Albrighton till höger och Mahrez fick fickor i 10-rollen. Laget spelade mycket mer brådskande och förtjänade sin kvittering i den 80:e minuten, som kom när Slimani nickade ner bollen och Mahrez rammade in den i det nedre vänstra hörnet. Rävarna tog då initiativet för att försöka vinna, men Hegazi och Evans höll fast för besökarna.

Sammanfattningsvis

West Brom kan ha gett bort en sen ledning men de kommer inte att bli alltför besvikna med oavgjort. De hade visat lite uppsåt i första halvlek, vilket antydde att en poäng var omfattningen av deras ambitioner och i den andra, de blev inte hjälpta av knackningen till sin andrahandsmålvakt. Leicester fick samtidigt – 14/1 med vadslagningserbjudanden som skulle degraderas – inte de tre poäng de ville ha, men de har hittat ett system som passar de tillgängliga spelarna. De spelade bättre i slutskedet med ytterbackar än de har gjort under stora delar av säsongen – en backtrea kan hjälpa dem att undkomma de tre nedersta.