Arsenal 2-0 West Brom Five Things:kontrollerad visning

Lacazette firar sitt andra – bbc.co.uk

En fin prestation från Alexis Sanchez och en ställning från Alexandre Lacazette gjorde att Arsenal vann 2-0 över West Bromwich Albion, även om de fick hjälp av ett inslag av förmögenhet i första halvlek. Här är fem huvudpunkter från matchen.

Första halvlekens teman

West Brom såg tidigt organiserad ut, pressa Arsenal in på egen planhalva. Arbetstakten för Allan Nyom och Kieran Gibbs innebar att de motsatta ytterbackarna, Hector Bellerin och Sead Kolasinac, tog emot bollen i obekväma positioner, tvingar dem att spela baklänges. Hemmalaget behövde mer kreativitet från sina mittbackar och mittfältare, men Mohamed Elneny såg ovillig ut att göra tredje man runs och mittbackarna rörde sig inte tillräckligt långt fram för att öppna upp utrymme. West Brom hade en bra chans när Gareth Barry spelade en underbar boll högst upp till vänster för Jay Rodriguez, som kan ha blivit ful av Shkodran Mustafi, återställer sedan balansen för att träffa bortre stolpen.

Sanchez mästarklass

Även om Alexis Sanchez inte gjorde mål, han var i centrum för varje bra drag som hans sida satte ihop. Hans frispark träffade ribban innan Alexandre Lacazette var piggare än West Broms backlinje, snabbt till rekylen för att trycka hem. Kort efter, Sanchez spelade sedan en underbart viktad boll in i den livlige Aaron Ramsey, som kunde ha lagt till en sekund från snäv vinkel efter att ha rundat Ben Foster.

Rodriguez chanser

Gunners var dock tvungna att vara uppmärksamma under de sista 10 minuterna av första halvlek, när Albion steg upp en nivå. Grzegorz Krychowiak åkte på en lungsprängande löpning ner till vänster och slog ett kryss till bakre stolpen för Rodriguez, som såg sin nick rensas från linjen av den utmärkte Nacho Monreal. Den ex-Burnley-forwarden kunde en annan dag ha haft ett hattrick i första halvlek, misslyckades med att få kontakt efter att Hal Robson-Kanu snärtat på Nyoms högerkryss. De stunderna skulle visa sig kostsamma för besökarna.

Kontrollerad andra halvlek

West Brom hade pressat på en högre intensitet när de oavgjort tidigt än de gjorde när de låg under i andra halvlek. Deras energinivåer sjönk medan deras plan sjönk till en skadebegränsning. Arsenal utnyttjade det, hålla i bollen på kanten av den sista tredjedelen under långa perioder, väntar på deras ögonblick för att attackera. Det ögonblicket kom efter 66 minuter när Aaron Ramsey accelererade in i boxen från vänster och fick en prut av Nyom, som släppte in straffen. Foster valde rätt hörn, men Lacazette gav honom ingen chans med en självsäker punktspark. Tony Pulis hade tagit fram Salomon Rondon och mittfältaren James Morrison innan det andra målet, men efter det lekte de med av värdarna, som tog sig till en bekväm seger.

Sammanfattningsvis

Detta var inte ett katastrofalt resultat för West Brom, som fortfarande har haft en rimlig start när det gäller överlevnad och kan ta positivt från sin första halvlek. Deras skadebegränsningsplan under andra halvlek kan dock irritera vissa supportrar som betalade bra pengar för att resa till norra London på en måndagskväll och hoppades få se deras sida spela med lite stolthet. De tre senaste matcherna representerar stabilisering för Arsenal, som är kvar långt borta från Manchesterklubbarna men åtminstone har kommit närmare resten. Efter en maglös visning på Anfield i augusti, som med rätta väckte kritik om deras bristande organisation, uppnåendet av att gå hela september utan att släppa in ett mål är inte obetydlig.