Liverpool 0-1 Southampton spelarbetyg:Superb Stephens

Long löser det sent – ​​bbc.co.uk

En stark defensiv uppvisning hjälpte Southampton att vinna 1-0 på Anfield, fullbordade en sammanlagd 2-0 seger över en endimensionell Liverpool-lag. The Saints har nått Wembley – men vilka spelare stack ut?

Liverpool

Loris Karius – en avgörande räddning från Tadic. Kunde inte klandras för mycket för målet. 6

Trent Alexander-Arnold – ofta fångad av Redmonds tempo i första halvlek och saknade självförtroende i sitt framåtspel. 2
Joel Matip – använde sin kroppslighet med god effekt ibland. Stoppade Long med att få bollinnehav i andra halvlek fram till hans mål vid skadetid, vilket berodde på oundvikliga luckor snarare än mittbacksfel. 7
Dejan Lovren – han tryckte ofta in på motståndarhalvan som hade sina risker, men det var värt att göra i ett försök att upprätthålla trycket. Kritiken mot Lovren bara på kvällens framträdande är grovt orättvis. 7
James Milner – i den här typen av spel, Liverpools ytterbackar fick bidra i anfallet. Några bedrövliga leveranser från dödbollssituationer och i öppet spel. Det kanske inte är någon slump att högerfotarens bästa kryss för kvällen kom när han var till höger. 2

Emre Can – lite anständigt täckande arbete, men passerade i sidled under större delen av första halvlek och saknade självförtroende i bollinnehavet. Mer äventyrlig efter paus med några överdrivna bollar och ett skott som Forster nästan rann över linjen. 4
Jordan Henderson – konkurrenskraftig ur besittning, hans enda anfallande bidrag kommer i en andra halvlek för Sturridge. Problemet var inte att Can eller Henderson spelade dåligt, men att rollerna de utförde var för lika. 5
Adam Lallana – vann bollen i motståndarhalvan ett par gånger. Inte på sitt kreativa bästa, men hittade några anständiga positioner under en period strax efter intervallet. 4
Philippe Coutinho – en av få som ändrade tempo och spelriktning under första halvlek med letande passningar som inte utnyttjades av Sturridge och Firmino. Borde ha fått kontakt med den senares andra halvlek. 5

Roberto Firmino – anonym under stora delar av tävlingen. Liverpool litar på att han ska producera mer kvalitet i den sista tredjedelen. 3
Daniel Sturridge – stängde motståndarförsvaret i taktisk mening, men saknade lite extra fart och bett för att vinna bollen och verkligen slå rädsla. När hans två stora chanser kom, han föraktade dem. 3

Divock Origi (på 78) – hade en begränsad inverkan, även om han kunde ha vunnit en straff på Stephens. 4
Georginio Wijnaldum (87)

Southampton

Fraser Forster – gjorde en fantastisk räddning från "själv". Det såg ut att ha spillt Cans långskott över linjen, men vred sin hand på ett sätt som öste bollen både bort från mål och över Sturridges lurande huvud. 6

Cédric Soares – tog sig inte fram med den regelbundenhet han gjorde mot Leicester och testades sällan defensivt av Milner eller en Liverpool-anfallare. 5
Maya Yoshida – kunde ha vunnit en straff i första halvlek, men gjorde inte anspråk. Försvarade med stor intelligens. 8
Jack Stephens – gjorde några höga defensiva nickmål och trots begränsad erfarenhet, tävlade utmärkt med några av de bästa forwards som finns. 9
Ryan Bertrand – stöttade Redmond väl i första halvlek med några imponerande överlappande löpningar, som minskade i regelbundenhet under andra halvlek på grund av defensiva prioriteringar. 8

Oriol Romeu – när han är som bäst. Den perfekta blandningen av aggressivitet och taktisk intelligens. Liksom hans partners, han tvingades längre tillbaka i andra halvlek när Liverpool applicerade pressen. 7
James Ward-Prowse – disciplinerad men drog sig aldrig tillbaka. Ingen slump att Liverpools bästa femminutersperiod kom precis efter att han lämnade planen. 8
Steven Davis – pressade överraskande högt upp på planen, särskilt i de senare stadierna av första halvlek. Slog bollen över ribban från Redmonds tillbakadragning. 7

Dušan Tadić – erbjöd inte samma tempo på disken som Redmond, vilket betyder att Southampton sällan använde sin sida av planen. Tvingade fram en bra räddning av Karius. 3
Nathan Redmond – använde sitt tempo för att komma bortom Alexander-Arnold vid ett flertal tillfällen under första halvlek, innan han bryts från mer centrala positioner senare. Visade bra intelligens för att skapa två bra första halvlekchanser inom loppet av tre minuter. 9
Jay Rodriguez – lyft efter en lugn första halvlek. 4

Shane Long (på 45) – Matip och Lovren dominerade honom fram till hans mål på skador som lade spelet till sängs. 5
Pierre-Emile Hojbjerg (på 59) – ofta typen som dikterar spel från mitten av planen. Kanske inte hans typ av spel. 4
Josh Sims (på 81) använde sitt tempo för att kontra med en vindlande löpning i de senare etapperna och satte upp Long. 7