Leeds United 1-1 Aston Villa Six Things:subs nyckeln

Jansson leder in premiären – dailystar.co.uk

Ersättaren Henri Lansburys strejk i andra halvlek tog bort Pontus Janssons första halvlek när Leeds United gjorde 1-1 oavgjort mot Aston Villa på Elland Road. Här är sex saker från spelet.

Isolerade Davis

Leeds spelade tidigt på framfoten, med Kalvin Phillips och Ronaldo Vieira på väg in i den sista tredjedelen, ibland samtidigt. Resultatet blev en stor lucka mitt på planen men Villa visade inte ambitionen att utnyttja det, med Robert Snodgrass och Albert Adomah mycket närmare sin egen box än motståndarens box. Med de två breda männen samt Josh Onomah och Conor Hourihane så långt borta från Keinan Davis, den ensamme frontmannen fick i uppdrag att leda kontringar på ett individualistiskt sätt som kanske hade passat bättre för den skadade Jonathan Kodjia.

Ekubans körningar

Leeds såg farlig ut när Alan Hutton fångades för långt upp och de försökte bollar längs den vänstra kanalen, isolera Christopher Samba mot den snabba Caleb Ekuban. Första gången, den senares förhastade kryss gjorde det möjligt för den imponerande Chester att rädda Samba med en klaring från baksidan, men andra gången, Ekuban hade intelligensen att vinna en hörna. Pablo Hernandez levererade en underbar boll till närmaste stolpen och Pontus Jansson kom till den före Samba, på väg förbi Sam Johnstone.

Leeds besittning

Under en lång tid, Villa hade inget svar på målet. Försvarets ovilja att pressa upp den första timmen gjorde att mittfältet inte såg bekvämt ut att pressa efter bollen, inte heller förbättrades deras användning av det. Leeds hade kontroll, väntar tålmodigt på att luckorna ska öppna sig när Samuel Saiz och Hernandez bytte skickligt i den inre vänstra kanalen. Dock, deras plan att skicka bortalaget till underkastelse innebar att de inte sköt när möjligheter dök upp och även om detta inte verkade betydelsefullt vid den tiden, händelserna i den andra halvleken fick dem att ångra att de inte försökte döda matchen.

Avbytare tillsammans

Fem minuter efter att Liam Cooper såg en nick som dömdes för offside efter timmen, Steve Bruce introducerade Jack Grealish och Lansbury – båda gjorde en enorm inverkan på tävlingen. Villa började pressa med mer kraft än vi såg i första halvlek, avslöjar Leeds bräcklighet som inte hade varit uppenbar från början. Domaren spelade vidare efter Janssons felinställda utmaning i den 72:a minuten på Taylor och när Grealish knuffade den lösa bollen på Lansbury, ex-Forest-mittfältaren släppte lös en fast drivkraft i det nedre vänstra hörnet. Villa klarade sedan slutskedet bra, säkerställa en del av bytet.

Bästa och sämsta av Leeds

Leeds i första halvlek visade varför de har passerat så många sidor den här säsongen och en annan dag, de kunde ha fortsatt att dominera den här matchen. Det faktum att de dock inte gjorde det, bjuder in frågor till teamets mentalitet. De ser ostoppbara ut i trollformler, men när de tappar en passning eller två och när oppositionen uppmuntras att pressa, farten i hela deras uppträdande kan försvinna. De vita gör framsteg på vissa områden under Thomas Christiansen men de måste behålla förtroendet under perioder av spel som inte spelas på deras villkor.

Värsta och bästa av Villa

Aston Villa fick resultatet de kom till West Yorkshire för och det är ett tecken på deras pålitlighet under Steve Bruce att de fick det utan att spela på sitt bästa. Frågetecken finns kvar över fotbollsstilen, eftersom de under långa perioder inte såg ut som ett lag som var bekvämt att anfalla. Dock, djupet i deras trupp – vilket framgår av effekten av Grealish och Lansbury – betyder att om de kan hänga kvar i matcher tillräckligt länge, de kommer att ha kvalitet att dra nytta av när deras ögonblick kommer.