Newcastle 2-0 Aston Villa Spelarbetyg:Lascelles dominerar

Gouffran firar premiären – mirror.co.uk

En stark andra halvlek såg Newcastle ta ytterligare ett steg mot avancemang med en 2-0-seger över out-of-form Villa – men hur bedömde spelarna i båda lagen?

Newcastle United

Karl Darlow – inte ständigt påkallad men räddade Newcastle vid viktiga ögonblick. Stoppade Kodjias snäva skott i den första halvleken och Bjarnasons nära håll i den andra. 7

DeAndre Yedlin – ibland hotade han att starta en attack, bara för att bli sviken av en tung beröring. Ibland slagen av Kodjia och hans tempo döljer dålig positionskänsla. 5
Jamaal Lascelles – fysiskt dominerade Hogan, även om hans hårda utmaning på anfallaren gav ett gult kort i första halvlek. Hans nicks spelade en roll i båda målen. 9
Ciaran Clark – förbättrade sig efter en obeslutsam första 10 minuter och såg lugn ut. Prestanda bekräftar tidigare Villa-teorier om att han behövde en nystart. 8
Paul Dummett – en mycket Dummett-prestation:mycket hjärta med begränsad kvalitet. Blev inte utsträckt defensivt förrän Adomah kom in. 5

Matt Ritchie – under de första 40 minuterna gav han bort bollen för enkelt och en gång ledde det till en Villaöppning. Efter att ha korsat för det första målet, han blev den bästa spelaren på planen. 7
Jonjo Shelvey – några bra passningar till vida områden genomgående. I första halvlek, de gjordes inte alltid rättvisa av hans lagkamrater men i den andra, hans värde blev tydligt. 9
Jack Colback – mer förenklad i besittning än Shelvey. Tryckte tillbaka tidigt men var modigare ur bollinnehav i andra halvlek, sopa upp de förlorade bollarna för att ge Toon kontroll. 7
Yoann Gouffran – misslyckades med att springa på en eller två första halvbollar. Gjorde inledningen men kunde ha erbjudit mer för hans lag. 5
Mohamed Diamé – Villas täta mittfält gjorde det svårt för honom att hitta utrymme för sina kraftfulla löpningar i första halvlek. Förbättrade i andra med en eller två smarta snärtar. 6
Dwight Gayle – med fitness och personliga problem som potentiellt kan påverka Gayles prestation, Benitez tog av honom i första halvlek. Det visade sig vara det rätta att göra. 4

Aleksandr Mitrovic (33) – vann en avgörande nick som ledde till det första målet. Tvingade Villas försvar tillbaka, skapa utrymme för mittfältare att ta kontroll. 8
Christian Atsu (på 89)

Aston Villa

Sam Johnstone – en eller två bekväma fångster i första halvlek och gjorde en rad räddningar i den andra för att hålla poängen respektabel. Mycket kritiserad tidigare men den här är inte på honom. 7

Alan Hutton – visade lite välbehövlig stridsanda med engagerade framåt löpningar, även om hans passning på den motsatta halvan lämnade lite att önska. Gick ur position ibland sent. 5
Tommy Elphick – gjorde lite för att rättfärdiga Bruces beslut att starta honom före Nathan Baker. 3
James Chester – dominerade Gayle under den första halvtimmen, men hade svårare att innehålla Mitrovic. 4
Neil Taylor – negerade hotet från Yedlin och Ritchie under stora delar av första halvlek och gjorde några bra överlappande löpningar. 6

Mile Jedinak – kämpade bra tidigt men drogs ofta djupt efter den första halvtimmen och såg trött ut när han drogs tillbaka i andra halvlek. 4
Birkir Bjarnason – täckte marken bra i första halvlek när Lansbury tryckte på före honom. Hade en stor del av Villas skott, inklusive deras enda andra halva test av Darlow, men saknade tempot för att vara en klassisk ytter. 4
Conor Hourihane – några anständiga bollar in i boxen tidigt men avtog i inflytande när Newcastles mittfältare tog kontroll. 4
Henri Lansbury – jobbade hårt och pressade effektivt i första halvlek. Hans mindre imponerande andra kommer att bli mest ihågkommen för DET självmålet. 3
Jonathan Kodjia – täckte utrymme bakom sig och utgjorde utan tvekan Villas största attackhot under första halvlek, hans snäva vinklade insats tvingade fram en räddning från Darlow. 6
Scott Hogan – inte lämpad för tråkiga spel. Hade inte den fysiska närvaro som krävs för att tävla med Lascelles, innan hans olyckliga sena skada. 2

Albert Adomah (71) – hans ankomst sammanföll med en blygsam förbättring i slutskedet, om inte tillräckligt för att börja en comeback. Anföll flanken mer än Bjarnason. 7