Arsenal 2-1 Chelsea Six Things:Magnificent Mertesacker

Glory for Gunners – bbc.co.uk

Efter en turbulent kampanj, Arsenal vann sin tredje FA-cup på fyra år tack vare en 2-1-seger över Premier League Champions Chelsea. Men vad har vi lärt oss av spelet?

Arsenals befallande start

Från första signalen, Arsenal stod i framkant. Aaron Ramsey och Granit Xhaka dominerade de centrala områdena, Alex Oxlade-Chamberlain såg ljus ut medan Danny Welbeck körde kanalerna. Alexis Sanchez visade bra rörelser in från vänster och gjorde den femte minutenöppnaren under kontroversiella omständigheter. Efter en stunds konsultation åsidosatte domaren sin assistent, som blåste offside mot chilenaren.

Tröga Chelsea

Under de första 18 minuterna Antonio Contes lag såg oigenkännlig ut från den som dominerade Premier League. Deras press var osammanhängande, orsakar stora klyftor mellan på pappret två av världens bästa stridslystna mittfältare, N’Golo Kante och Nemanja Matic. Den imponerande Mesut Özil utnyttjade den luckan med stora rörelser in från höger och hans en-mot-en-lob tvingade fram en rensning från Gary Cahill, innan Welbeck träffade träverket med sin nick från en hörna.

Stadig förbättring

Matchen blev jämnare efter de första 18 minuterna. Matic kom längre upp på planen och vi såg mer från Eden Hazard, som fick Pedro att skjuta över. Diego Costa kunde ha varit modigare att attackera några kryss men han kom före Rob Holding, tvingar fram ett fast block från David Ospina. I en ände-till-ände klimax till halvlek, Arsenal hade också sina stunder i pausen, Xhakas drive räddad av Thibaut Courtois.

Conte-hårtorken

Det är rimligt att anta att den passionerade italienska tränaren hade ord med Chelsea-spelarna i paus. Den enda gången de spelade med den intensitet vi har börjat förvänta oss av dem var de första 15 minuterna av andra halvlek. De attackerade ofta nere till höger med bra kombinationsspel mellan Victor Moses och Pedro, den sistnämnda sköt bredvid på 59 minuter. Costa skrotade med mittbackar mer och Kante såg sitt skott avvisas mot målvakten när Chelsea såg mer säker ut i bollinnehavet. De överträffades bara av några utmärkta kvarter från Nacho Monreal och Per Mertesacker, som startade sitt första tävlingsspel på 13 månader.

Sen dramatik

Chelsea-fansen vädjade om en straff i den 68:e minuten när Moses verkade ha hamnat i en utmaning. Repriser visar att det inte fanns någon kontakt från Chamberlain men, vilket bekräftar domarens beslut att skicka ut wingbacken för dykning och en andra varningsbar förseelse. Chelseas 10-manna jämnade ut när Costas avvisade insats studsade förbi en misstänkt Ospina, som hade en bra match fram till dess. Arsenal fick dock vinnaren när ersättaren Olivier Giroud slog ett vackert inlägg som nickades hem av Ramsey, som duon som gick ihop för finalvinnaren 2014 upprepade tricket.

Vad det betyder

Efter de första 18 minuterna Chelsea hade inte varit så dåligt som vissa föreslog, med tanke på att de spelade de 22 senaste med 10-manna. Dock, de matchade inte de höga krav de hade satt upp sig själva i Premier League-kampanjen. The Gunners förtjänade segern och även om den här bloggen fortfarande tror att klubben behöver förändras i sommar, det är en debatt för en annan dag. Arsenal har vunnit FA-cupen 13 gånger, mer än någon klubb i England. Efter en svår kampanj, de och deras chef förtjänar sin stund i solen.