Brighton 3-0 Derby Five Things:Team Game

Seagulls firar ännu en vinst – mirror.co.uk

Mål från Anthony Knockaert, Sam Baldock och Glenn Murray gav Brighton en 3-0-seger över ett trögt Derbylag – men vad har vi lärt oss av matchen?

Knockaert juvelen i Brightons krona

Anthony Knockaert har redan gjort 12 mål och producerat sju assist den här säsongen, så direkt från det ögonblick han satte upp Jiri Skalak för ett kontringsskott tidigt, man kände att det kunde vara hans dag. Skär in från höger, Knockaert stod i centrum för mycket av Brightons positiva anfallsspel, uppvisar både fin syn och utsökt nära kontroll. Fransmannen fick hjälp av ett anonymt Derby-mittfältspar av Jacob Butterfield och Julien De Sart, så när den senare inte lyckades få in en utmaning, Knockaert sköt hem från håll inom fem minuter. Han spårade löpare och bidrog till den defensiva sidan av spelet, vilket är mer än vad som kan sägas om Derbys spelare.

Derbys skohornsindivider

Derby startade en anfallskvartett av Tom Ince, David Nugent, Matej Vydra och Darren Bent. På tidigare klubbar, dessa spelare har trivts i fria roller i centrala områden, samtidigt som de samarbetade med andra som sprang mycket. Nugent arbetade tillsammans med den snabba Jamie Vardy i Leicester och Gabriel Agbonlahor erbjöd liknande egenskaper bredvid Bent i Aston Villa. Vydra samarbetade med en arbetshäst i Troy Deeney på Watford medan Ince fick kreativ frihet på Blackpool. Derby dock har skohornat alla dessa dyra spelare i samma lag utan att tänka på vem som står för takten, arbetstakten, kraften, den taktiska disciplinen och om de komplimenterar varandra.

Brighton dominerade vida områden

Ince började på högerkanten, en roll som kräver att en spelare jagar tillbaka den motsatta vänsterbacken, i det här fallet Liam Rosenior. Vid ett tillfälle, trots att han är sju år äldre än Ince och precis återhämtat sig från skadan, Rosenior överträffade Ince av ren längtan. Närhelst vänsterbacken tryckte in i den motsatta halvan, Jiri Skalak skulle ligga bakom täckning och duon kombinerade lika effektivt i bollinnehav. Vänstersidiga leveranser orsakade obeslutsamhet bland Derbys mittbackar, Chris Baird och Alex Pearce, med Murray på väg knappt över från Skalaks närmaste stolpkors efter 34 minuter.

Brightons hänsynslösa tvåa

När den bedrövade De Sart oförklarligt gjorde en tackling som såg bollen gå mellan Derbys två mittbackar, Sam Baldock avslutade kyligt och satte Brighton i 2-0 före paus. Det var ett välförtjänt mål för den ex-Bristol City-anfallaren, som var full av löpning hela kvällen. Partnern Murray har inte lika mycket tempo men han arbetade lika hårt för att stoppa Derbys försvarsspel på mittfältet. Han använde sin fysiska närvaro för att behålla bollen i bra områden och på så sätt hjälpa sin sida att ta sig längre upp på planen. Murray var också klinisk, ramlar hem 78 minuter efter Knockaerts vänstersidiga kryss.

Hunemeier klev upp

Det var en lugn andra halvlek där Brighton höll sina motståndare på armlängds avstånd, utan att själva skapa för många fler chanser. En del fans oroade sig över effekterna av Shane Duffys skada men Uwe Hunemeier har hjälpt Brighton att ta sig två nollan i sina två senaste matcher och gjorde ett utmärkt täckarbete när bollen kom bortom Bruno. Partnern Lewis Dunk dominerade Bent hela tiden, blottade den senares tidiga nick från Cyrus Christies kryss. Högerbacken skapade också Derbys "bästa" andra halvlek när Vydra nickade bredvid, men detta var en dålig uppvisning från Rams utan energi och brådska.

Efter en mini-blip dock, Brighton har påmint oss varför de sitter i förarsätet.