Blackpool 2-1 Exeter Seven Things:Clinical Pool

Taylor och Aldred lyfter trofén – bbc.co.uk

Blackpool är tillbaka i League One efter en 2-1 slutspelsfinalseger över Exeter, med Mark Cullen och Brad Potts som kombinerar för båda målen. Vad har vi lärt oss av spelet?

Blackpools starka start

Blackpool började starkt med Kyle Vassell som stängde snabbt från fronten. En överdådig 60-yardboll från Jack Payne hittade Cullen, som höll upp bollen för att livliga Potts skulle stoppa in i bortre hörnet. Hans mål i den tredje minuten var det tidigaste i en slutspelsfinal på fjärde nivån sedan Chris Tate gjorde nätta mot Pool för Leyton Orient 2001.

Exeters mittfältskontroll

Blackpools effektiva press under de första 10 minuterna upprätthölls inte under resten av halvleken. Mittfältare tillsammans med wingbacks, Kelvin Mellor och Colin Daniel, tappade för långt bak och det fanns inte tillräckligt med press på bollen, speciellt i defensiv tredje. Exeters mittfältare som Jake Taylor och Ryan Harley fick mer tid på bollen, visar lugn för att ta fram passningar. Ollie Watkins orsakade problem med sina löpningar i centrala områden och på 11 minuter, han svängde för att tvinga fram en bra lågräddning från Sam Slocombe.

Woodman och Wheelers arbete

Det där skottet från Watkins, som de flesta av Exeters andra öppningar, kom till från David Wheelers luftförmåga. Vi såg många kvaliteter, höga korsfältsbollar till den fjädrande högerforwarden, ofta från vänsterbacken Craig Woodman och Clark Robertson kämpade i de resulterande luftduellerna. Det var passande att Woodman och Wheeler kombinerade igen för kvitteringen efter 40 minuter, den förres genomlöpande boll skickade den senare i mål och han släppte lös en delikat lobb över Slocombe. Exeter hade dominerat stora delar av första halvlek och förtjänade sin utjämning.

Bowyers lagsamtal i halvtid

Gary Bowyer hade inte fått allt att gå hans väg i första halvlek. Han tvingades byta form när Tom Aldred åkte av skadad efter en halvtimme och även Payne fick springa av en smäll. Han kunde se att hans sida behövde ta sig längre upp och det fanns förnyad avsikt från hans spelare efter pausen, Vassell och ersättaren Bright Osayi-Samuel går nära.

Klinisk Cullen och Potts

Precis som Woodman och Wheeler hade varit nyckeln till Exeters bättre stunder, Cullen och Potts var huvudmännen för Blackpool, kombinera för båda målen. Vassell drog Jordan Moore-Taylor ur position och slog bollen vidare för att Potts skulle bryta sig in i ett farligt område, fyrkantig för Cullen att knacka hem. De två var inte alltid inblandade i spelet, men när de var inblandade, de var förödande effektiva.

Exeters brist på brådska

Grekarnas tålmodiga uppbyggnad fungerade i första halvlek men med 26 minuter att rädda en chans till avancemang, de behövde vara mer direkta. Kort passning från sådana som Lloyd James spelade i händerna på Neil Danns, som kämpade fantastiskt i andra halvlek och Ian Black, som gjorde samma sak efter att ha ersatt Payne. Blackpool skötte spelet bra och använde takten från Osayi-Samuel för att ge försvaret återhämtningstid.

Vad det betyder

Slutsignalen innebar en besvikelse för Exeter, som har haft en bra säsong och kan förbli stolta över de framsteg som gjorts. Dock, detta var sedan länge ett firande för Blackpool, som inte har lidit annat än ett fruktansvärt ägande, nederlag och hård fotboll så länge. Denna kampanj kommer inte att förändra hur många fans känner för sin klubb och dess nuvarande regim, men det är åtminstone ett steg mot en ljus framtid för de i orange.