Crewe 2-0 Colchester Seven Things:Dagnall dubbel

Chris Dagnall

Crewe Alexandra sänkte Colchester Uniteds hopp om slutspel i League Two med en 2-0 vinst, som kom tack vare Chris Dagnalls brace – men vad har vi lärt oss av spelet?

Crewes ljusa start

David Artells lag började starkare och såg ut att vara överlycklig av sin 3-0-seger i mitten av veckan på Crawley. Jordan Bowery nätade i Sussex men hans sista hand gäckade honom på lördagen, skjuter egensinnigt från strax utanför boxen innan han missade en enkel back-post-chans. Med andra ankomster till mitten av säsongen visar Callum Cooke dock typisk uppfinning på mittfältet, tecknen var positiva och Chris Dagnall gjorde premiären. Veterananfallarens nickmål rörde George Coopers inswingande frispark från höger i den 26:e minuten för att ge Crewe en välförtjänt ledning.

Obalanserad Colchester

Colchesters problem i första halvlek var inte så mycket brist på förmåga, men en brist på tro på det. Högerkanten Tariq Fosu-Henry, som ersatte Sammie Szmodics tidigt, kom närmast med en improviserad saxspark men som den vänstersidiga motsvarigheten Brennan Dickenson, han var för ärlig i positionsspel. Varken Tom Lapslie eller Sean Murray hade de defensiva egenskaperna att självsäkert ta på sig rollen som "ankare" vilket betyder att attackerande spelare inte litade på att de bakom dem gjorde jobbet. Resultatet blev isolering för den mycket förtalade Chris Porter, som ibland var den enda spelaren på motståndarhalvan.

Bingham styrde det

Frånvaron av en pålitlig mittfältare plågade båda lagen i deras League One-nedflyttningskampanjer, men Crewe kanske precis har hittat en i Billy Bingham. Även om det inte precis är ett kraftpaket, Bingham torkade upp lösa bollar, screenade back fyran och startade attacker med enkelhet. Den ex-Dagenham-mannen backades skickligt av mittbackarna George Ray och Ben Nugent, som tog bort attacker hänsynslöst.

Colchesters andra halvlek press

John McGreals lag förbättrades efter paus. Det var mer uppsåt kring deras spel och forwardsmän såg ut att vara villiga att göra sin närvaro känd längre upp på planen. Rekeil Pike hade kämpat med den fysiska sidan i första halvlek, men använde lite kraft för att dumma bollen för Murray, som bröt ner vänstern för att sätta upp Fosu-Henry att skjuta över. Läsakademiens akademiker hade energi och rörelse för att komma in på bra områden, men inte kvaliteten eller beslutsfattandet som matchar, hans frispark i den 66:e minuten direkt på Ben Garratt.

Garratt inte sträckt

Medan Colchesters struktur och uppbyggnadsspel var bättre efter paus, deras skottlossning var det inte. Bästa ansträngningar gjordes direkt mot Garratt, inklusive ersättaren Macaulay Bonnes nick och Murrays långskott, det senare via avböjning. Sökande vänstersidiga kors från de allt mer äventyrliga Dickenson och Matthew Briggs försvarades väl av Ray, som ofta skyddade Porter från bollen vid närmaste stolpen.

Crewe klarade stormen

Robust försvar av sin egen box såg Crewe genom perioderna av andra halvlek press de mötte. De fick ett andra mål efter en fin passning ner till höger som involverade Bowery och Cooke, låter Dagnall svepa hem från nära håll på 84 minuter. Dagnall förvägrades sedan sitt hattrick av en snål räddning från Sam Walker, som också nekade Bowery vid den närmaste posten för att undvika ytterligare skada.

Vad det betyder

Colchester tävlade inte riktigt i första halvlek och när de började efter paus, de kunde inte hitta den kvalitet som krävdes för att hoppa över Wycombe och Mansfield i slutspelsloppet. Crewe har inget att spela för men de spelade som om de gjorde det. Järnvägsmännen skapade klara chanser i de inledande och avslutande kvartalen av matchen, mellan vilka de försvarade sin utvisningsbox rejält, visar enhet genomgående.