Chelsea 4-3 Watford 10 saker:Hornets dödspel kämpar

JT firar – metro.co.uk

Chelsea avslutade sin första match sedan de utsågs till mästare med en dramatisk 4-3-seger över Watford på 16:e plats – men vad lärde vi oss av matchen?

Watfords tidiga press

Watford började med mer taktiskt tapperhet än man kunde ha förväntat sig av ett lag som startade fyra naturligt sittande mittfältare och bara en forward. Tom Cleverley tryckte Kurt Zouma till vänster, följt upp av Daryl Janmaat på Cesar Azpilicueta medan Etienne Capoue också fick trycka upp. Valon Behrami och Abdoulaye Doucoure satt djupare och var glada över att behålla besittningen i lugn takt, med Chelsea långsamt att pressa i det tidiga skedet.

Galen minut för Terry

Efter en dämpad start, Chelsea började se ut mer som sitt vanliga jag och John Terry gjorde mål i sin näst sista match på bron. Han nätade på stolpen efter att Watford misslyckades med att rensa en hörna från höger i den 22:a minuten. Firandet var nyktrade ögonblick senare när, efter en sammanblandning med Nathaniel Chalobah, veteranen nickade bollen in i banan för Capoue som sköt in med sin första touch. Inom två minuter, vi såg både en glimt av varför Terry har gjort mål under 17 säsonger i rad och, kanske, en glimt av varför tiden är rätt för honom att lämna.

Sista tredje svårigheter

Det ögonblicket av opportunism från Capoue representerade Watfords enda chans i första halvlek. Även om det är välstrukturerat, Watford missade en kontaktpunkt som gjorde att de kunde få tidiga bollar in i farliga områden och skapa chanser. Mbaye Niang drev ofta brett och bar Capoue, Watfords mittfältskvartett var inte naturligt vana vid att komma till de målskyttar han lämnade.

Chelsea växte i styrka

N’Golo Kante och Chalobah fick ett starkare grepp om mittfältet i den senare delen av första halvlek. Willian såg sitt skott blockeras av Sebastian Prodl första halvlek, som Eden Hazard kom i förgrunden. Plockas ut två gånger av två bra pass från Kante och sedan Willian, Belgaren vann nästan en straff på Heurelho Gomes, drog sedan sitt skott långt efter att ha skurit inuti. Kenedy kom in bakom Nordin Amrabat för första gången och hans skott vändes bakom vid närmaste stolpen efter 36 minuter, ledde till en hörna som orsakade öppningsmålet.

Dold elände

Watford har släppt in fler mål från fasta mål än någon annan i Premier League och dessa svagheter var mycket tydliga på Stamford Bridge. Deras problem hela tiden var inte så mycket att hantera de första leveranserna, men istället förbli fokuserad tills faran helt avvärjdes. Hela enheten var för långsam för att trycka ut och rensa, istället bjuda in sina motståndare att korsa eller skjuta. Azpilicueta gjorde det senare, hans låga slag som satte Chelsea tillbaka i ledningen.

Willian imponerade

Chelseas överlägset mest konsekventa spelare hela kvällen, den livlige Willian fick en stark start på andra halvlek, tvingade fram en bra räddning från Gomes efter att ha skurit in från vänster. Efter ett annat hörn, Kenedy korsade och Nathan Ake rörde bollen över mål för att Michy Batshuayi skulle slå hem.

Ake och Zoumas fel

Terry var skyldig till Watfords första mål, men han var inte ensam ansvarig för en dålig defensiv uppvisning från Chelsea. När Daryl Janmaat skar insidan från vänster Zouma, inte för första gången, tajmade sin utmaning för snabbt, sedan visade Åke honom naivt på sin gynnade högerfot och holländaren rullade hem.

Okakas inverkan

Watfords två mål hade kommit genom två ögonblick av individualism och medan de såg sammansatta ut, det var inte förrän Stefano Okaka kom som de utgjorde ett regelbundet hot. Italienaren, som spelade internationell fotboll under Antonio Conte, stannade på målpositioner och belönades efter 74 minuter. Okaka smällde in efter ett utmärkt inlägg från Cleverley när Watford hade en period av press, Behrami skjuter brett från räckhåll strax efter.

Ännu en supersub

När Cesc Fabregas ersatte Chalobah, matchen gick tillbaka till Chelseas fördel. Spanjoren gav dem kontrollen att ta sig längre upp på planen, hans frispark tippade innan inbyttekollegan Ola Aina fick ett skott från långt håll räddat. Fabregas fick dock vinnaren och efter att Kante kämpat om bollen, Willian sade upp mittfältaren, som placerade sitt skott innanför närmaste stolpen från strax utanför straffområdet. Det fanns tid för oönskad dramatik eftersom Prodl blev utvisad men natten tillhörde programledarna.

Lärdomar?

För både Chelsea och Watford, Måndagens match var uppmuntrande och samtidigt, en läxa för framtida förbättringar. Watford måste vara mycket mer fokuserade på fasta spel om de vill gå vidare nästa säsong, vilket skulle kunna få dem att byta huvudtränare igen om många fans skulle få sin önskan. Chelseas tvivelaktiga försvar tyder på att det krävs mer djup för att tävla på flera fronter nästa termin, men för nu måste den här titeln avnjutas.