Birmingham 2-1 Bristol City:Robins har otur

Paket i besittning – bcfc.co.uk

Birmingham City tog sina första tre poäng för säsongen tack vare en lite slumpmässig 2-1-seger över Bristol City. Här är våra fem diskussionspunkter från spelet.

Robins smidiga fotboll

Bristol Citys passningar och rörelser i första halvlek var enastående. Marlon Pack körde showen med sin oöverträffade känsla för när man ska spela bollen kort och när man ska spela den bakom. Hans mittfältspartner, Korey Smith, gav enkelhet och balans medan mittbackarna Bailey Wright och Jens Hegeler höll sina positioner bra. De breda männen, Josh Brownhill och Jamie Paterson, skär inuti för att upprätthålla tryck i centrala områden och se till att Robins alltid plockade upp andra bollar. Den anfallande mittfältaren Bobby Reid hittade många bra positioner bakom Birminghams mittfält och öppnade målskyttet från nära håll i den första minuten.

Birminghams mittfältsluckor

Vissa ifrågasatte Birminghams önskan under den första halvleken, men kanske var deras problem mer att göra med bristande taktisk medvetenhet. Mittfältarna Cheikh N’Doye och Craig Gardner pressade individuellt och sporadiskt, vilket gör det lättare för sina motståndare att spela in i den sista tredjedelen. Som ett resultat av ett misslyckande att pressa längre upp på planen, spelare var ovilliga att stänga i den defensiva tredjedelen av rädsla. Robins hade därför gott om oemotsagda chanser att skjuta och anfallaren Famara Diedhou, deras rekordsignering, motverkades ofta av sista dikets block från den imponerande Michael Morrison.

Subs nyckeln

Mycket av ovanstående förändrades under andra halvlek, efter att Harry Redknapp tog emot Paul Robinson och Maikel Kieftenbeld i paus. Birmingham såg starkare ut för att ha tre centrala mittfältare som alla hade licensen att pressa bortom halvvägslinjen, att veta att det fanns skydd bakom dem. Kieftenbelds uthållighet innebar att Pack hade mycket mindre tid på bollen än han hade under den första halvleken och därmed, Bristol City tappade sin tidigare rytm.

Sen dramatik

Jacques Maghoma, en av de få som visade fart under första halvlek, gav ett matchvinnande ögonblick på 74 minuter. Han skar insidan från vänster, slog två försvarare innan han borrade in bollen i det nedre högra hörnet. Sju minuter senare, Kieftenbeld blev utvisad för sin sena utmaning, vilket betyder en back-to-the-wall-final. Gardner blockerade Diedhous insats medan Reid slog utsidan av stolpen med en minut av normal tid kvar, men Blues hängde på.

Sammanfattningsvis

Bristol City förtjänade minst en poäng för sin dominans i första halvlek. De kom fortfarande nära vid tillfällen i andra halvlek, även om de fick livet svårare. Redknapp bör krediteras för sitt inspirerade lagprat i halvtid och byten som gjorde att Blues blev mer organiserade, men han kommer att se gott om utrymme för förbättringar.