Chesterfield 1-2 Accrington Six Things:från början till slut

Wilks har gjort ett stort inflytande på Accy – tagram.org

Efter en pulserande eftermiddag, Accrington Stanley slog 10-manna Chesterfield med 2-1 tack vare mål från Billy Kee och Mallik Wilks. Här är sex viktiga samtalspunkter från ett fängslande spel.

Stanleys starka start

Besökarna startade med hög intensitet under de första 10 minuterna, spelar från baksidan och attackerar ofta nere till höger. Ygebacken Andy Kellett kämpade för att hantera hotet från Janoi Donacien och Jordan Clark, ofta behöva räddas av den breda mittbacken Zak Jules. Donacien korsade för bakre stolpen för Sean McConville, som nekades av Joe Anyon från nära håll.

Chesterfield förbättrade sig

Efter de inledande utbytena, hemmalaget fick mer rätt i mitten tredje, även om de inte skapade klara chanser. De började få sina vingbackar, speciellt Bradley Barry, längre upp på planen med Louis Reed som skapar utrymme för honom med sina löpningar i vida områden. Barry korsade för Jordan Flores för att komma bredvid, innan den före detta Wigan-mannen såg sitt skott blockerat efter en vindlande löpning från Diego De Girolamo. Italienaren själv såg sitt skott räddat efter 33 minuter och Krystian Dennis, en villig löpare hela tiden, nekades en chans att skjuta en-mot-en genom ett fint ingripande från Farrend Rawson. Även under de tuffare perioderna, Stanley visade en förmåga att skapa chanser när som helst, Billy Kee när han såg sin nick träffade ribban.

Stanley bjöd på press

Rawson och mittbackspartnern Mark Hughes kallades på ännu oftare i början av andra halvlek. Kellett gick fram för att svänga ett antal inbjudande kryss i sexyards boxen, som antingen krävde sista skottet eller susade över målytan, Dennis nekad från skarpt håll av Chapman. Det fanns möjligheter för Stanley att bryta, men deras distribution från baksidan var för långsam och därför fann de sig in i sin defensiva tredje. Barry gick över till bakre stolpen och hemmafansen vädjade om en handboll i boxen av Donacien, innan Robbie Weir hade en insats från håll på 61 minuter.

Rött kort förändrade spelet

En minut senare, spelet gick till Accringtons fördel när Barry, hemmalagets mest imponerande artist, blev utvisad för ett högt utfall. Att spela tio män matades in i de bollspelande egenskaperna hos John Colemans män, som tog ledningen halvvägs i andra halvlek. McConville valde ut Kee, som behövde bara en touch för att kontrollera bollen och en annan för att avsluta med eftertryck.

Subs slog igenom

Spireiterna lade sig inte ner och de förbättrade sig när mittfältaren Jordan Sinnott och särskilt målmannen Chris O'Grady kom in i striden, ockuperade båda mittbackarna mer skickligt än vad Dennis hade på egen hand. Den sistnämnde vann en straff efter att ha blivit fälld av Seamus Conneely, stoppade in sparken i mitten när spelet antog en känsla från slut till slut. Det var en avbytaranfallare från Accrington, Wilks, vem gjorde dock vinnaren, vända på kanten av rutan för att curla i en utmärkt 85:e minuten strejk.

Sammanfattningsvis

Wilks mål kostade till slut Gary Caldwell hans jobb den kvällen med Chesterfield som hamnade i de två nedersta på målskillnad. Det här var ingen dålig prestation från hans sida, som visade mycket tro även med en mans underläge, men saknade vissa egenskaper i den sista tredjedelen. Accrington dominerade inte sina värdar, gjorde bara sina mål efter det röda kortet, men när de kom in i goda områden var deras breda mäns förmåga den avgörande faktorn.