Walsall 1-2 Rotherham United Six Things:välförtjänt seger

David Ball vann vinnaren – blackpoolgazette.co.uk

David Balls vinnare i andra halvlek gav Rotherham United en 2-1-seger på Walsall, efter att Joe Edwards hade ställt in Semi Ajayis första minutöppning för gästerna. Här är sex saker om en välförtjänt vinst för Millers.

Dominant start

Detta var en enad föreställning från Paul Warnes män, men karaktären av deras seger var inte så dominerande som de första 10 minuterna antydde. De hade åtta spelare som pressade på den motsatta halvan inom 30 sekunder efter avspark och även om Edwards blockerade Balls insats, forwarden korsade ögonblick senare för Ajayi att ta sig hem. Walsall klarade inte av sin högintensiva start och snarare än att bygga upp leken med en viss försiktighet, de hovade hoppfulla bollar framåt under press i det övergivna hopp om att Daniel Agyei skulle ta över Ajayi och Will Vaulks utan stöd.

Från ingenstans…

Luke Leahy tillbringade mycket av den första halvleken instängd i den defensiva tredje men det blev uppenbart efter 12 minuter att hans talanger låg längre upp på planen. Vänsterbacken, plockas ut av en sublim boll från högerbacken Nicky Devlin, skär på hans högra fot för att gå över till bakre stolpen för Edwards, som använde huvudet för att styra in bollen i bortre hörnet. Det målet utlöste Walsalls enda press under första halvlek, under vilken Edwards slog bollen rakt mot Marek Rodak efter Zeli Ismails uppehåll.

Sadelmakare för djupa

Den här bloggen har försvarat Jon Whitney tidigare men vid detta tillfälle, den enda spelaren som hans defensiva strategi passade var Adam Chambers. 37-åringen gjorde ett bra täckarbete och räddade mittbackarna Kory Roberts och Jon Guthrie vid tillfällen, men hade inte riktigt benen att ta sig längre upp på planen. Edwards, Leahy och Erhun Oztumer visade alla blixtar på vad de kan göra i avancerade områden i första halvlek – även om den senare borde ha gjort det bättre med sin chans i den 40:e minuten – men de fick till synes inte friheten att ta sig framåt. Rotherham visade mer uppsåt med Anthony Fordes snäva frispark som slogs bort och Lee Frecklington volleyade över.

Walsall skakas (ej omrörd) av Moore

Gästande forward Jerry Yates hade varit typiskt energisk under den första halvleken men utgjorde inte så mycket målhot och ersattes i pausen av Kieffer Moore, som hittade sidonätet med en hög nick på bortre stolpen efter Ryan Williams leverans. Den inflytelserika Moore hade dock en hand i den 58:e minuten-vinnaren, nickar ner Josh Emmanuels kryss för Ball att nappa framför sin markör och bunta hem.

Jacksons chans

Simeon Jackson ersatte Agyei och ockuperade de gästande mittbackarna – nu Richard Wood och Ajayi – men kunde bara skjuta i armarna på Rodak från nära håll efter bra arbete från Ismail. Den breda mannen gav ett sällsynt ögonblick av kvalitet från värdarna, som kom längre upp på planen i de senare etapperna men smickrade för att lura i den sista tredjedelen, som deras motståndare grävde i. South Yorkshire-dräkten kunde ha gjort spelet säkert när Williams hoppade in i Roberts för att sticka i handflatorna på Mark Gillespie, men poängen fanns kvar på banken.

Tack till Warne

Den här bloggen var mer än skeptisk till Rotherham Uniteds beslut att stå vid manager Paul Warne under sommaren, men än så länge, deras lojalitet har bekräftats. Det var tydligt att den tidigare fitnesstränaren, inleder sin första hela säsong i ledningen, har stöd av fansen. Moralen kring klubben har synbart förbättrats och deras seger i Svarta landet lämnar dem två poäng från slutspelsplatserna. Whitney och Walsall under tiden, kan snart börja se sig över axlarna.