Colombia 1-2 Japan Six Things:glädje för Samurai Blue

Takashi Inui var utmärkt – zimbio.com

Japan vann sin första världscupseger på åtta år, eftersom Yuya Osakos vinnare i andra halvlek gav dem en 2-1-triumf över 10-manna Colombia. Här är sex saker från spelet.

Colombias tidiga bakslag

Yuya Osakos tempo orsakade problem för Davinson Sanchez och Oscar Murillo tidigt och hans löpning bidrog till den fjärde minutens straff. Efter att den knäppa anfallaren nekades en-mot-en av David Ospina, Carlos Sanchez handbollade dumt Shinji Kagawas återhämtade insats och blev med rätta utvisad, så att Kagawa kan svalka sig hem från platsen.

Defensivt Japan

Takashi Inui slingrade sig utanför målet efter att Kagawa ledde ett utmärkt övergångsdrag före kvarttimmen, men det var Japans sista anfall i första halvlek. Kanske för att de saknade förtroende för Gen Shoji och Maya Yoshidas förmåga att vinna individuella fysiska strider med den imponerande Radamel Falcao, de lägger all sin energi på den defensiva sidan av sitt spel. Även om det tillvägagångssättet hjälpte dem att begränsa Colombia i viss utsträckning, det gjorde det också svårare för dem att omringa Kagawa med framåtlöpare.

Kawashimas ögonblick att glömma

Metz-målvakten gjorde bra för att kväva Falcao, efter att anfallaren spelades in av en delikat genomgångsboll från Juan Quintero mitt i första halvlek, men den 39:e minuten var en att glömma. Quinteros frispark placerades under muren med liten kraft och 35-åringen, försöker använda två händer när han borde ha gått över med en, låt bollen rinna genom hans fingrar och in i nätet.

Inui sätter sina spår

Kawashimas motsatta nummer, Ospina njöt av en mer positiv eftermiddag, gör en fin räddning från Takashi Inui. Den inverterade breda mannens hala inhopp från vänster kanal gjorde honom till Samurai Blues framstående spelare; Japan såg så mycket bättre ut när de hade taktiskt mod att få honom och den intelligente Shinji Kagawa på bollen i den sista tredjedelen.

Glädje för Japan

Det kom som en överraskning när Kagawa, växande i inflytande på 70-minutersstrecket, togs av men Keisuke Honda motiverade verkligen Akira Nishinos byte. Han levererade en utmärkt insvingande hörna för Osako, som kom före Sanchez för att nicka förbi den förtvivlade Ospina. Japan skötte spelet bra och höll därför ut sin första världscupseger på åtta år och sin första mot sydamerikanskt motstånd:fest i Tokyo.

Utmaning för Colombia

Jose Pekerman förtjänar beröm för jobbet han gjorde för fyra år sedan, men hans byten här var i bästa fall misstänkta. Introduktionen av en halvfit James Rodriguez gjorde inte mycket för att hjälpa 10-herrarnas sak och även om Carlos Bacca har ett bra målresultat, han är inte den typen av anfallare att skrota efter lösa bollar; därför kunde Yoshida och Shoji pressa sig högt upp på planen. La Tricolor var väl tänkt att kvalificera sig från sin grupp före turneringen men är nu så korta som 4/9 för att inte kvalificera sig med denna bonuskod. Med tanke på att Senegal och Polen skulle kunna ge ännu hårdare motstånd, en uppförsbacke väntar.