Olivier Robert tar Massimo Dutti Trophy på CSI5* A Coruña

Olivier Robert vann i det svåraste A Coruñas CSI 5*-test, Priset Massimo Dutti. Den galliska ryttaren vann omhoppningen med Eros i 1,50-meterstestet på tiden 35,97 sekunder. Robert gjorde en fantastisk dag för den franska representationen, eftersom två av de högsta kategorierna lyftes av ryttare från det landet.

Tyskland gick upp på prispallen för första gången i Casas Novas på andra plats tack vare Christian Kukuk och Limoncello NT, som var 26 en hundradelar från segertiden (36,23 sekunder). Belgaren Jos Verlooy, som red Igor, blev trea med tiden 36,60 sekunder.

Holländska åkarna Maikel och Eric Van der Vleuten uppnådde fjärde- respektive femteplatserna, följt av Laura Renwick (GBR) och Edwina Tops Alexander (AUS) och belgaren Françoise Mathy Jr.

Endast åtta anmälningar av 37 var kvalificerade till omhoppningen i dagens sista klass innan de fullsatta läktarna. Med mindre än en sekunds skillnad i många fall gjorde ryttarna sitt bästa för att göra anspråk på öppningsfunktionen i XXXVII-upplagan av A Coruña-tävlingen. Alla utom Mathy slutade utan fel.

Pris Engel &Völkers

Tidigare gick den första vinsten i 5*-tävlingen till Frankrike, tack vare Guillaume Foutriers dominans i priset Engel &Vólkers. Med en höjd på 1,45 meter och löpning enligt 'Fault &Time'-regler, stoppade Foutrier och Tchin de la Tour tiden på 62,69 sekunder. Det var det bästa resultatet av de endast 15 paren som lyckades avsluta omgången av totalt 41 deltagare.

Den franske ryttaren degraderade italienaren Luca Maria Moneta till andra plats. Luca Maria Moneta, på baksidan av Neptunus, satte tiden att slå på 62,72 sekunder. Spanien var också på prispallen tack vare modiga Paola Amilibia. Hon ledde Chac Balou N till tredje positionen med klara 63,19 andra omgången, vilket applåderades hjärtligt av publiken.

Spanska segrar i två CSI2*-test

Dagen började i Larín med rent spanska pallplatser i båda testerna av 2*-tävlingen. I öppningshastighetsklassen uppnådde Pablo Valle, Pedro Mateos och Otti Verdú de bästa tiderna i 1,30-meterstestet. Den första som satte ribban högt var katalonien Otti Verdú, när hon avslutade rundan på 49,98 sekunder på Twiggy Ka. Det tog inte lång tid för Valle att ta tillbaka ledarskapet från henne med Danthe RDPS (48,61 sekunder), och Pedro Mateo slutade på andra plats med 49,02 sekunder ombord på sin 10-åriga Ultra Lord.

Denna klass följdes av Prize NH Collection, 1,40 meter i två faser, där ryttaren Paloma Barceló satte bästa tid med Vivaldi D’Hyrencourt:22,66 sekunder. Tillsammans med Inés hade Barceló redan uppnått 0 straffar i sin första omgång. Men det var i sitt andra försök som hon definitivt tog segern. Diana Marse-Lafarge var den enda som kunde äventyra sitt ledarskap, när hon i andra ronden stoppade tiden på 22,66 sekunder med Voila Lara. Hon fick till slut en andra plats, följt av Kevin González de Zárate och Urbain des Grezils, som stoppade tiden på 22,94 sekunder.