Brighton 1-2 Newcastle Spelarbetyg:Perez inverkan

Newcastles sena comeback i Brighton gjorde att de vann i en avgörande match i toppen av Championship – men hur bedömde spelarna i båda lagen?

Brighton &Hove Albion

David Stockdale – några räddningar i första halvlek, även om några var raka emot honom. Såg felbenägen ut ur pausvilan och hans obeslutsamhet ledde till kvitteringen. 4

Bruno – ett kraftfullt slag tvingade tidigt fram en räddning från Darlow. Oprövad defensivt tills Atsu flyttade till vänster, när han blev slagen för tempo för vinnaren. 4
Lewis Dunk – gjorde många interceptioner och skickade bollen ut från baksidan bra. 7
Shane Duffy – satte sin kropp på spel och gjorde några viktiga block, men trött i de senare skeden och var delvis ansvarig för segermålet. 5
Sebastien Pocognoli – såg tidigt ut stabil och hans ljumskeskada i den 18:e minuten hjälpte inte Brightons sak. 8

Anthony Knockaert – inte lika involverad som vanligt anfallsmässigt, men gjorde sin beskärda del av defensivt arbete. Hans bättre ögonblick kom med en smart frispark för Baldock och ett skott räddat av Darlow på båda sidor av halvtid. 4
Dale Stephens – hyfsad under de första 20 minuterna men avtog i inflytande och gav bort bollen i farliga områden. Brightons första nederlag mot honom sedan februari. 3
Steve Sidwell – utmärkt i första halvlek. Visade stridsspår och spelade enkla frampassningar. 7
Jamie Murphy – utgjorde ett hot i första halvlek med sitt tempo, men erbjöd lite efter pausen. 5

Glenn Murray – tog sin straff självsäkert men bortsett från en eller två enkla beröringar för att få andra i spel, han erbjöd inget hot. 4
Sam Baldock – försökte alltid komma in bakom. För hans tempo borde han ha hållits på istället för Murray. 6

Fikayo Tomori (på 18) – slagen för takten av Atsu för många gånger före paus. Bättre touch i andra halvlek. 4
Beram Kayal (på 82) – i teorin, hans ankomst skulle ha hjälpt till att överbelasta mittfältet, men i praktiken innebar utträdet från Baldock att Brighton inte hade några uttag på toppen. 4
Solly March (på 88)

Newcastle United

Karl Darlow – gjorde några bra räddningar under de första 20 minuterna, plus före och efter halvtid, för att hålla nere underskottet. Kunde göra lite åt straffen. 9

DeAndre Yedlin – kombinerade bra ner till höger med Atsu i första halvlek, korsning för den senare strax före paus. Mindre involverad i den andra halvleken och såg ut att vara felbenägen. 5
Ciaran Clark – släppte in straffen som fick Brighton att ta ledningen, men höll fokus på det. 6
Lascelles – gjorde det bra i första halvlek, visade ledaregenskaper i slutskedet och kämpade hårt hela tiden. 8
Paul Dummett – solid defensivt och gjorde en rensning utanför linjen. För många sidledspassningar dock. 5

Christian Atsu – orsakade problem för Tomori i första halvlek och var livlig hela tiden, ha en hand i båda målen. 7
Jonjo Shelvey – inte på sitt inflytelserika bästa. Fastnade djupt in på Newcastle-halvan under långa perioder. 4
Jack Colback – svårt att se vad han erbjuder. Laget anföll med mer bravur utan honom. 3
Matt Ritchie – starkt involverad, trots att han spelade en onaturlig vänsterroll. Leveransen kunde ha varit bättre. 6
Mohamed Diame – hade inte de öppna ytorna han brukar trivas på för att göra sina kraftfulla löpningar i första halvlek. Tvärtemot den vanliga uppfattningen, hans mål var en fantastiskt beräknad snärt. 5

Yoann Gouffran – saknade de egenskaper som krävdes för att hålla upp bollen och när han kom en-mot-en med Stockdale, han visade ingen anfallsinstinkt. Fel position. 4

Daryl Murphy (på 74) – gav en fysisk närvaro och ockuperade Brightons mittbackar bättre än Gouffran. 8
Ayoze Perez (på 82) – gjorde vinnaren och sprang obevekligt mot Brightons försvar. Rafa gjorde rätt i att vara djärv och gå vidare med denna sub även efter kvitteringen. 9