5 gånger har domaren vanärat fotbollsspelet

Dela detta på WhatsApp

De säger att ett beslut kan förändra allt, och det betyder mycket för fotbollsspelet. Diego Maradonas "Guds hand", eller Geoff Hursts kontroversiella "Phantom Goal", eller Rudi Vollers dyk som vann Tyskland VM – alla var massiva domarbeslut som förändrade spelets hy.

Den bättre sidan vinner alltid bara när domaren inte begår misstag som gynnar ett visst lag. Mänskliga misstag är acceptabla, men tyvärr är spelet plågat av så många fasansfulla beslut att det är mänskligt omöjligt att övervaka de flesta av dem. Många gånger i historien, domarna har skämt ut spelet med samtal som är helt oacceptabla. Här är 5 tillfällen då orättvisa segrade och spelet skamlades av funktionärerna.

Sydkorea v/s Spanien

De människor som minns Sydkoreas drömlopp i fotbolls-VM 2002 minns också de orättvisa medel genom vilka den asiatiska sidan kom så långt.

I en fysisk kvartsfinal, båda lagen bytte några tunga slag när domaren försökte hålla korten i fickan. Korea var imponerande på disken men kunde inte bryta den mycket erfarna spanska sidan.

I första halvlek, bollen flöt in från en dödboll och Ruben Baraja gjorde tillräckligt för att heada bollen förbi målvakten Lee Woon-Jae. Målet underkändes för ett regelbrott som aldrig hände. Andra halvlek började med samma intensitet och allt eftersom matchen fortskred, Spanien började använda planens bredd för att skapa luckor i mitten.

Joaquin tog över det koreanska försvaret och skickade in bollen till Morientes som slog in bollen. Men linjemannen ansåg att bollen hade passerat linjen när Joaquin korsade. repriserna visade något annat och ytterligare ett mål underkändes. Matchen gick till straffar och Spanien förlorade. Den tekniska personalen var tvungen att dra bort spanska spelare från att ventilera sin frustration på domaren.

Sydkorea v/s Italien

Åttondelsfinalen mot Italien var precis som kvartsfinalen mot Spanien – full av otroliga domarfel. Till att börja med, det var en Rugbymatch redan från första avsignalen. Det var ett slagsmål om inte krig. Vieri fick Azzurri framför men den koreanska beslutsamheten var inte bucklig. Attackerna och tacklingarna blev hårdare.

Zambrotta fick ett hugg på höften men domaren brydde sig inte om att vifta med ett kort, potentiellt som verkade vara rött. En uppsjö av orättvisa och cyniska tacklingar fick till och med Giovanni Trapattoni att ifrågasätta domarens kaliber. I synnerhet, Tottis snabba löpning omintetgjordes precis framför kassen. Domaren vinkade play-on, chockade publiken som var närvarande. Bara 3 minuter innan slutsignalen koreanerna kvitterade.

Förlängningen ledde till ännu ett bisarrt beslut. Totti blev utvisad för att ha dykt i rutan. Den tanken var ett klart regelbrott av Kim Tae-Young. Minuter efter det, Tomassi flaggades för offside; men även utan repriserna, det var omöjligt att ens föreställa sig hur en spelare kan vara utanför zonen samtidigt som han är 2 yards före i sikte av den sista försvararen. Italien hade gett allt men olyckan slog till när Ahn Jung-Hwan gjorde det gyllene målet och slog Italien av.

Spanien v/s Jugoslavien 1982

Spaniens dystra prestationer i FIFA World Cup 1982 gjorde det klart att laget skulle se nästa omgång. Dock, de behövde vinna 2-1 över Jugoslavien i sin sista gruppspelsmatch för att kvalificera sig. Efter 1-0 i första halvlek, Det spanska laget vann en straff för ett regelbrott som begicks minst 2 yards utanför boxen.

Roberto Ufrate klev upp och drog sitt skott utanför. Men domaren pekade på platsen igen och ville att straffen skulle tas om utan anledning. Bollen slogs hem och hoppet väcktes på nytt. Spanien höjde sitt spel och mitt i flera felaktiga synpunkter, Spanien fick ytterligare en i andra halvlek för att vinna matchen och kvalificera sig till nästa omgång, till stor bestörtning och ogillande för genuina fotbollsfans.

USSR v/s Belgien 1986

VM 1986 kommer alltid att bli ihågkommen för Guds hand och förmodligen det bästa målet någonsin, båda involverar Diego Maradonna. Men det var inte den mest kontroversiella matchen i upplagan. Det var USSR v/s Belgien i åttondelsfinalen.

De mäktiga sovjeterna kontrollerade spelet och dominerade Belgien under hela matchen som sträckte sig till förlängning. Ta ledningen två gånger, Sovjetunionen verkade gå förbi rundan med lätthet. Men två fasansfulla beslut av linjemannen förändrade spelet totalt. Tillåter två tydliga offsidemål, som var till synes självklara även utan repriser, bucklig sovjetisk moral.

Belgien samlade sig och vann matchen med 4-3. Denna match anses vara en av de mest kontroversiella matcherna någonsin!

Chelsea v/s Barcelona 2009

United v/s Chelsea del 2 verkade vara klart och klart när ett segt Chelsea-lag fick näsan framme efter Michael Essiens undervolley. Den första delen av UCL-semifinalen hade slutat oavgjort och nu behövde Barcelona ett mål för att kvalificera sig enligt regeln om bortamål.

Men Chelseas försvar var bara stensäkert och verkade inte som att öppna sig mot någon anfallskraft. På ena sidan av planen, Londonklubben höll alla attacker borta och på andra sidan avslöjade Barcas defensiva svagheter med grymma kontringar. Det var deras offensiva planhalva som såg en av de mest skamliga domarprestationerna i historien.

Malouda greps i marken av Dani Alves men domaren var inte intresserad av att döma ett tydligt straff. Han gav istället frispark precis utanför straffområdet. Eric Abidal förde orättvist ner Didier Drogba i boxen, två gånger i matchen, men inget straff. Hans tvist med Yaya Toure förbises återigen vad som verkade vara ännu en klar straffspark.

Barca gick ner en man efter att Eric Abidal blev utvisad efter ett andra berättigat gult - det enda rättvisa beslutet som gick Chelseas väg. Bollen träffade Piques utsträckta hand i rutan - ingen straff. Messi gjorde en snabb dribbling i kassen och matade Andreas Iniesta. Han slog in bollen i övre hörnet, den 94:an th minut in i matchen.

Barca gick igenom om poängen förblev detsamma men Blues försökte rycka av sig det och göra en vinnare. De vann en hörna och Lampard korsade bollen för att hitta Ballack vars volley rikoscherade från Seydou Keitas arm, men inget straff. Den rasande tysken jagade domaren, Tom Henning Øvrebø, och skulle ha dödat honom om det inte varit en fotbollsplan. Sekunder efter det, slutsignalen blåstes och historiens största dagsljusrån bevittnades.

Läs: He's A Keeper! – Varför förtjänar målvakter mer kärlek?