Aston Villa 2-2 Sheffield United Six Things:en fin mästerskapsreklam

Donaldson drar Blades nivå – bbc.co.uk

Aston Villa gjorde oavgjort 2-2 mot Sheffield United när Clayton Donaldsons första halvlek gjorde oavgjort tidiga mål från Albert Adomah och Mile Jedinak. Här är sex saker från ett spel som visade mästerskapsfotboll när den är som bäst, men lyfte också fram brister på båda sidor.

Adomahs tidiga inflytande

Albert Adomah visade sig tidigt vara en riktig handfull för Sheffield United och nätade kyligt från platsen under de första tre minuterna, efter Richard Stearmans foul på Keinan Davis. George Baldock och Chris Basham pressade högt upp på planen och ibland gav detta utrymme för Adomah att plockas ut av smarta passningar från Neil Taylor och lägga farliga bollar i boxen. På andra sidan, Ahmed Elmohamady kombinerade tidigt bra med Robert Snodgrass, vars högersidiga frispark på 10 minuter hittade Jedinak, som nickade över mål i bortre hörnet.

Bladen släpps in igen

Inom tre minuter efter att ha gått två efter, Sheffield United halverade underläget när John Lundstram spelade en utmärkt passning för att hitta Donaldson, som kom in bakom Jedinak för att lobba den framrusande Sam Johnstone. Så bra som målet var, Villas nerviga svar på det gav sina besökare uppmuntran att trycka på. Därifrån, en sida som inte hade visat några attackerande idéer i de tidiga stadierna, annat än enkla bollar nerför kanalerna, blev plötsligt en dominerande kraft.

Donaldsons dubbla förtjusning

Den ex-Birmingham-anfallaren tog föga överraskande en hel del fläck från Holte End, som bara tjänade till att elda upp honom på ett liknande sätt som Gabriel Agbonlahor i Second City Derbys. Donaldson tjatade på Chester och Jedinak under den första halvleken och medan den förstnämnde tvingades till säkra rensningar som avstod territorium, den senare var mindre streetwise. Spelar på en onaturlig mittbacksposition, Aussie försökte slå bollen tillbaka till Johnstone men såg hans mjuka passning fångas upp av Donaldson, som gick in genom målvaktens ben. På detta bevis, Chris Wilders beslut att starta Don över en out-of-form Billy Sharp var ett mästerslag.

Villas dominans i andra halvlek

Mark Duffy hade sett på sitt kreativa bästa under första halvlek och hans långskytt träffade målet efter 50 minuter, men Johnstone nekade en andra ex-Blues-spelare att komma in i poängprotokollet. Det var en sällsynt samlad attack från Sheffield United, som tillbringade mycket av den andra perioden slog läger i sin defensiva tredje. Jack Grealish och Conor Hourihane fick tunnland utrymme för att byta spel men Villans kunde inte hitta en vinnare på grund av en kombination av slösaktig avslutning, med Davis och Adomah på väg bredvid, och envist försvar. Basham, en annan Blade impopulär hos Holte Enders, placera sin kropp där det gjorde ont att stoppa Whelans hårda driv.

Bruces tveksamma subs

Med 20 minuters normal tid att spela, Aston Villa såg mest troligt ut att vinna men Bruces beslut att ta fram anfallarna Scott Hogan och Agbonlahor slog tillbaka. Villa gick mer direkt i slutskedet än de hade gjort tidigare, vilket innebär att den ersatte Daviss uppehållsegenskaper missades. Varken Hogan eller Agbonlahor tillhandahöll det eller flygfärdigheter och spelet slutade:medan Villas prestation inte förtjänade de heltidsboost som den fick, lottningen representerar ett missat tillfälle.

United behöver tempo men har ande

Även om South Yorkshire-dräkten försvarade sig bra i andra halvlek, för mycket press lades på deras bakvakt på grund av bristen på tempo och avsikt framåt. Om Sheffield United vill hamna bland de sex bästa, de måste antingen behålla den intensitet de visade under en halvtimme av den första halvan, eller lägg till en snabb forward som kan spela i pausen. Vad det här spelet dock visade var att trots deras dåliga löpning och trots att de gick under två mål tidigt, andan och begäret på Wilders sida kan aldrig ifrågasättas.