Aston Villa 2-2 Brentford Six Things:thriller på Villa Park

Jonathan Kodjia – birminghammail.co.uk

Jonathan Kodjias kvittering i den 95:e minuten säkrade Aston Villa en poäng, vilket var det minsta de förtjänade, i en fängslande 2-2 oavgjort mot Brentford på Villa Park på onsdagskvällen. Här är sex saker från spelet.

Den tidiga sucker-punchen

Brentford hade tvingats på bakfoten under stora delar av första halvlek, lämnar få möjligheter för sina forwards att visa vad de kan, men den främre trion gav en snabb påminnelse om det efter 22 minuter. Alan Hutton misslyckades med att stänga ner Sergi Canos, låter den pigga spanjoren leverera ett häftigt kryss till den bakre stolpen, där Ollie Watkins steg över Axel Tuanzebe för att nicka bollen vidare för Neal Maupay som, mitt i kaoset, höll sin position för att utföra en finbalanserad, riflad finish i taket på nätet. Det var ett utmärkt mål från The Bees, men de hade ändå lite tur att ligga före.

Villas diversifierade hot

I ditt typiska Villa-spel, det ligger en enorm kreativ börda på Jack Grealish, men det ändrades lite här. Mittfältaren var utmärkt här, som vanligt, men skillnaden var att han hade mer rörelse omkring sig och det gjorde Midlanders mer effektiva som en attackerande enhet. Albert Adomah orsakade problem för Henrik Dalsgaard nere till vänster, Tuanzebe och Ahmed Elmohamady arbetade tillsammans nere till höger medan John McGinn, ett augustitillägg från Hibernian, erbjöd energin till pressen men också fin teknisk förmåga, vilket betyder att motståndarlagen inte hade råd att enbart fokusera på att stoppa Grealish. Jonathan Kodjia hade ställt frågor till den robuste Chris Mepham via rätt kanal i första halvlek, men, efter att ha roamat över till andra sidan, han gjorde en viktig insats. På 39 minuter, den individualistiska forwarden vände en potentiellt semi-fit Ezri Konsa med lätthet, sköt sedan lågt och hårt innanför Daniel Bentleys närmaste stolpe.

Subs ändrade spelet

Villa började andra halvlek med liknande press, men matchen vände på byten. Adomah hade gett Villa naturlig bredd men när ex-Middlesbrough-yttern ersattes av Andre Green, de hade två högerfotade spelare till vänster – den andra var Hutton – vilket förtätade deras spel. Lika, Bees ersättare Kamohelo Mokotjo och Nico Yennaris erbjöd mer fysisk närvaro på Brentfords mittfält än Lewis MacLeod respektive Josh McEachran, så med en kvart kvar av matchen, Londonborna började vinna fler av de fula striderna. Den där, i tur och ordning, hjälpte dem hitta lugnet som ett senare substitut, bred man sa Benrahma, injicerade skicklighet och flärd. Verkligen, Yennaris tvingade fram en utmärkt räddning från Orjan Nyland med ett långt driv innan Ollie Watkins snett brett från en presentabel öppning:varningstecknen fanns där.

Maupays sena strejk

Den franske anfallaren kommer inte att vara särskilt populär bland Villans efter hans otäcka, illa dömd stämpel på McGinn i första halvlek. Dock, han verkar ha upptäckt en viss hänsynslöshet framför mål som kanske saknades förra säsongen, även om han fick hjälp av en målvaktsblunder från Nyland. Watkins retade Tuanzebe innan han släppte lös en rejäl ansträngning som den norska målvakten släppte in på Maupays väg, som buntade hem bollen trots Huttons förtvivlade sista försök, eftersom poängen såg ut att vara på väg till huvudstaden...

Frälsaren Kodjia

Villa har inte precis en uppsjö av anfallare att anlita; skador på sådana som Keinan Davies och Scott Hogan betyder att deras reservanfallare är Rushian Hepburn-Murphy, som är högt rankad på ungdomsnivå och kan vara stor om ett eller två år men som inte riktigt tog sin chans med båda händerna på Yeovil i EFL Cup. Det är viktigt, därför, att Kodjia hittar formen och ännu viktigare att han tog kvitteringen i den 95:e minuten. Från ett avböjt kors, han ex-Bristol City forward nickade hem sitt tredje mål på två matcher för att återställa en ovärderlig poäng som var det minsta B6-outfiten förtjänade.

Roller omvända?

Ett lag spelade på framfoten i högt tempo, men var inte riktigt så kliniska som de kunde ha varit. Den andra, under tiden, försvarade sig djupare än de kanske hade velat under långa perioder men skyddade sin box väl och var avgörande framför mål. Dessa två beskrivningar passade in på Aston Villas och Brentfords respektive prestationer, men de kunde också ha förmedlat de två lagen i motsatt ordning under stora delar av förra säsongen. Baserat på ikväll, ensam, båda lagen visade tecken på framsteg på vissa områden:Villa såg ut att vara en mer spännande sida medan Brentford hittade pricken över i.