Att använda icke-stridskraft som en taktik

I 2012 Milwaukee Division I Men’s Epee NAC, Benjamin Wieder ställdes mot Jimmy Moody i åttondelsfinalen. Moody säkrade en touchledning med 4-5 i slutet av period ett. Går in i period 2, Moody fortsatte att dra tillbaka sitt blad från räckhåll, full förståelse för att Wieders styrka låg i hans bladarbete. Wieder sökte desperat efter bladet i 15 sekunder utan resultat. Domaren kallade "Stopp!" och gick vidare till den tredje perioden. Att använda kontrollen över klockan och fortsätta att hålla bladet utom räckhåll, Moody svarade med motsnärtar när Wieder sökte, och fortsatte med att vinna matchen med 15-9.

Medan vissa människor kliar sig i huvudet eller slänger upp armarna och förbannar FIE för att de har gått igenom denna regel, poängen är, icke-stridskraft är här för att stanna, så du kan lika gärna använda det till din fördel.

Det finns olika sätt att införliva denna regel i dina matcher för din taktiska fördel, som jag har visat i flödesschemat nedan:

Förvirrad? Tillåt mig att förklara:

• Som du kanske vet eller inte vet, det finns två icke-stridighetsregler. De är följande:
    • Ungefär en minuts fäktning utan beröring går matchen vidare till nästa period.
    • Cirka 15 sekunder utan bladkontakt, och matchen går vidare till nästa period.
  • Såvida du inte har en ledning på fyra till fem touch och din motståndare i första hand litar på hans/hennes bladverk för att initiera sina attacker, att använda denna regel som en taktik är att leka med elden.
  • För det fall att villkoren ovan inte gäller, den första regeln om icke-stridsvilja du bör försöka rita är 15 sekunder utan bladkontakt. Detta kan ritas genom att hålla din hand långt bak och utom räckhåll och/eller göra cirkulära rörelser för att förvirra din motståndare i linjen du presenterar. Detta kommer också att tvinga dem att öppna upp korta mål när de söker efter ditt blad. Varningen – bli för stor med dina cirkulära rörelser och du kan mötas av ett straff.
  • Om de hittar ditt blad och får kontakt men fortfarande inte attackerar, fortsätt att göra ditt bästa för att döda en minut av klockan.
  • Självklart, om de attackerar dig och möjligheten till beröring är öppen, gör allt för att göra mål, och upprepa sedan cykeln.

Det här är inte en taktik som passar alla. Jag har sett det användas framgångsrikt på nationell nivå och väljer att använda det i de flesta av mina matcher och har haft stor framgång med det. Vi kan fortsätta diskutera om icke-stridskraft är bra för epee, eller så kan vi göra allt för att använda regeln till vår fördel i matcher, och gör det vi försöker bäst på remsan:vinna.

Damien är en tävlingsfäktare och tränare på DC Fencers Club i Silver Spring, Maryland. Damien var tränare för en olympisk idrottare i London 2012 i modern femkamp (Suzanne Stettinius). Han är en A-klassad epeeist och foilist och var medlem i 2012 North American Cup Gold Medal Men's Epee Team.