Regler för fotboll (fotboll).

Fotboll (Fotboll) är en av de äldsta sporterna i världen och med det; det är också en av de mest kända. Toppen av det internationella spelet kommer i form av fotbolls-VM. Det finns också turneringar som EM, Copa America och African Cup of Nations. Inhemskt kommer de starkaste ligorna från England (English Premier League), Spanien (La Liga), Italien (Serie A) och Tyskland (Bundesliga). I delar av världen är sporten också känd som fotboll.

Spelets föremål

Målet med fotboll är att göra fler mål än din motståndare under en speltid på 90 minuter. Matchen är uppdelad i två halvlekar på 45 minuter. Efter de första 45 minuterna tar spelarna en 15 minuters viloperiod som kallas halvtid. De andra 45 minuterna kommer att återupptas och varje tid som bedöms lämplig att läggas till av domaren (skadetid) kommer att vara i enlighet med detta.

Spelare och utrustning

Varje lag består av 11 spelare. Dessa består av en målvakt och tio utespelare. Planens dimensioner varierar från varje mark men är ungefär 120 yards långa och 75 yards breda. På varje plan kommer du att ha en 6-yard box bredvid målmynningen, en 18 yard låda som omger 6 yard lådan och en mittcirkel. Varje halva av planen måste vara en spegelbild av den andra när det gäller dimensioner.

Den utrustning som behövs för en fotbollsmatch är i huvudsak plan och fotboll. Dessutom kan spelare hittas bära fotbollsskor med dubb, benskydd och matchande remsor. Målvakterna kommer dessutom att bära vadderade handskar eftersom de är de enda spelarna som får hantera bollen. Varje lag kommer att ha en utsedd kapten.

Poängsättning

För att göra mål måste bollen gå in i din motståndares mål. Hela bollen måste vara över linjen för att det ska vara ett legitimt mål. Ett mål kan göras med vilken del av kroppen som helst förutom handen eller armen upp till axeln. Själva målet består av en ram som mäter 8 fot hög och 8 yards bred.

Vinner spelet

För att vinna måste du göra fler mål än dina motståndares. Om poängen är jämna efter 90 minuter kommer matchen att sluta oavgjort förutom i cupmatcher där matchen kan gå till förlängning och till och med en straffläggning för att avgöra vinnaren. Spelare måste använda sina fötter för att sparka bollen och det är förbjudet att använda sina händer förutom målvakter som kan använda vilken del av sin kropp som helst inom 18-yard boxen (som mer kan läsas om i nästa avsnitt).

Regler för fotboll (fotboll)

• En match består av två 45 minuters halvlek med 15 minuters vila emellan.
  • Varje lag kan ha minst 11 spelare (inklusive 1 målvakt som är den enda spelaren som får hantera bollen inom 18-yard boxen) och minst 7 spelare krävs för att utgöra en match.
  • Fältet måste göras av antingen konstgräs eller naturligt gräs. Storleken på platserna tillåts variera men måste vara inom 100-130 yards långa och 50-100 yards breda. Planen måste också markeras med en rektangulär form runt utsidan som visar sig utanför gränserna, två sex gårdslådor, två 18 yards lådor och en mittcirkel. En plats för en straff placerad 12 yards från både mål och mittcirkel måste också vara synlig.
  • Bollen måste ha en omkrets av 58-61cm och ha en cirkulär form.
  • Varje lag kan namnge upp till 7 avbytare. Byten kan göras när som helst under matchen och varje lag kan göra maximalt 3 byten per sida. I händelse av att alla tre avbytare görs och en spelare måste lämna planen för skada kommer laget att tvingas spela utan ersättare för den spelaren.
  • Varje match måste innehålla en domare och två assisterande domare (linjedomare). Det är domarens uppgift att agera tidhållare och fatta alla beslut som kan behöva fattas såsom regelbrott, frisparkar, kasta in, straffar och läggs till i tid i slutet av varje halvlek. Domaren kan när som helst under matchen rådfråga de assisterande domarna angående ett beslut. Det är den assisterande domarens jobb att upptäcka offside i matchen (se nedan), kasta in för båda lagen och även assistera domaren i alla beslutsprocesser där så är lämpligt.
  • Om matchen behöver gå mot förlängning till följd av att båda lagen står i jämvikt i en match kommer 30 minuter att läggas till i form av två halvlekar på 15 minuter efter de tilldelade 90 minuterna.
  • Om lagen fortfarande är jämn efter förlängning måste en straffläggning äga rum.
  • Hela bollen måste passera mållinjen för att den ska utgöra ett mål.
  • För regelbrott kan en spelare få antingen ett gult eller rött kort beroende på hur allvarligt regelbrottet är; detta beror på domarens gottfinnande. Det gula är en varning och ett rött kort är en utvisning av den spelaren. Två gula kort är lika med ett rött. När en spelare väl blivit utvisad kan de inte ersättas.
  • Om en boll går ur spel från en motståndare på någon av sidlinjerna så ges den som ett inkast. Om den går ur spel från en anfallsspelare på baslinjen är det en målspark. Om det kommer från en försvarande spelare är det en hörnspark.

Offsideregeln i fotboll

Offside kan synas när en anfallsspelare är framför den sista försvararen när passningen spelas igenom till dem. Offsideområdet är utformat för att avskräcka spelare från att bara hänga runt motståndarens mål och vänta på en passning. För att vara på sidan måste de placeras bakom den sista försvararen när bollen spelas mot dem. Om spelaren är framför den sista försvararen anses han vara offside och frispark till det försvarande laget kommer att kallas.

En spelare kan inte få offside på sin egen planhalva. Målvakten räknas inte som försvarare. Om bollen spelas baklänges och spelaren är framför den sista försvararen, anses han inte vara offside.