Oxford mot AFC Wimbledon:Payne nyckeln

Jack a Payne för försvar – oxfordmail.co.uk

Jack Payne hade lite otur som inte fick mer speltid i Championship med Huddersfield, men han har återigen visat sin klass på denna nivå med Oxford United.

Ex-Southend nummer 10 utmärker sig på att hitta fickor med utrymme framför försvaret för att skapa öppningar. Även om han inte gjorde mål i Peterborough förra veckan, hans rörelse och uppkopplingsspel i andra halvlek var nyckeln till 4-1-vinsten. Hans intelligens tar fram det bästa hos mittfältare som Joe Rothwell, som älskar att bryta fram från djupet, som vi såg för det tredje målet.

Rothwell är en av nio olika spelare som har gjort mål för U:s i ligan, så varierande är deras hot. Däremot AFC Wimbledon har bara tre målskyttar och en av dem håller mittfältaren Nadjim Abdou, vars enda strejk kom på öppningsdagen 1-1 oavgjort med Scunthorpe.

Den andra halvleken på Glanford Park inspirerade till viss optimism inför den kommande säsongen. Dock, de misslyckades med att göra mål i sju av de efterföljande 10 matcherna, lämnar dem inom de fyra nedersta på målskillnad i detta tidiga skede.

De har ont om anfallsalternativ, till den grad att försvararen Darius Charles var utplacerad på topp under de sista 10 minuterna på Southend. Charles har spelat som anfallare tidigare i sin karriär, men hans användning ifrågasätter beslutet att inte lägga till en liknande ersättare för Tom Elliott.

Cody McDonald är en bra målskytt men han är inte störst och har, historiskt sett, spelade bäst med en målman bredvid sig. När Lyle Taylor driver ut brett eller Andy Barcham spårar tillbaka för att hjälpa George Francomb, han kan bli isolerad, vilket gör det svårt att få in kvalitetsservice i honom.

Den snabba Kwesi Appiah kanske hade tänkt på sina chanser i pausen mot Mike Williamson, vem är inte snabbast. Dock, ex-Newcastles mittback släpptes i Peterborough till förmån för ett partnerskap mellan Curtis Nelson och John Mousinho. Den senare har viss erfarenhet, efter att ha vunnit två befordran med Burton, men han är också lite snabbare än Williamson och passar Oxfords besittning mer.

På vänsterkanten, Rob Hall har ökat ytterligare en nivå den här terminen och kan orsaka problem för Barry Fuller, för vilka åldern kommer ikapp. Oxford behöver bara använda Paynes hantverk för att ta med honom, Rothwell och andra i spel.

Fotbollslabbets dom: 2-0