Brasilien 2-0 Costa Rica Six Things:subs nyckel för Selecao

Tites ändringar fungerade en njutning – gettyimages.co.uk

Mål från Coutinho och Neymar under skadetid gav Brasilien sin första seger i Ryssland 2018 – en 2-0-triumf över Costa Rica. Här är sex saker från spelet.

Costa Rica räknare

Oscar Ramirez sida började positivt; medan de var välorganiserade, de lyckades ändå finna ett visst lugn i besittning. Eftersom Marcelo var så långt upp på planen, det fanns luckor bakom som Cristian Gamboa utnyttjade. Efter en stark löpning i 12:e minuten, den keltiske mannen hittade Celso Borges, som träffade precis utanför målet. Med alla 11 startande över 27 Costa Rica var naturligtvis tvungen att falla in i en djupare form mitt i första halvlek, men de lyckades ändå begränsa sina motståndare.

Brasilien i obalans

En stor del av Brasiliens första halvlek kom genom vänsterkanalen och trion Marcelo, Neymar och Philippe Coutinho. Den unika individuella kvaliteten hos dessa spelare innebar att de skapade chanser – Keylor Navas nekade Neymar en-mot-en – men bristen på balans var ett problem. Alla tre ville snabbt skära in i de överbelastade centrala områdena, utan att lita på den högersidiga duon Fagner och Willian med besittning och blev därmed endimensionell.

Selecaos förbättrade andra halvlek

Brasiliens strategispel blev mycket mer varierat i andra halvlek, tack vare två viktiga förändringar i pausen från Tite. För det första, han presenterade Douglas Costa, som erbjöd mer av ett hot längs högerkanten vilket tvingade oppositionens bakvakt att blanda sig över oftare. För det andra, han instruerade tydligen Neymar att hålla sig nära sidlinjen när bollen var i mitten av tredjedelen. Dessa förändringar öppnade upp mer utrymme och därmed började chanser att komma, när Gabriel Jesus gick in på baren. Efter det, endast ett riktigt VAR-reviderat straffbeslut från domare Björn Kuipers mot Neymar, en inspirerande målvaktsuppvisning från Navas och avgörande block från Johnny Acosta höll Costa Rica kvar i matchen.

Firminos inverkan

Den centralamerikanska outfiten kunde inte behålla sitt sista försvar i slutskedet. Acosta, Giancarlo Gonzalez och Oscar Duarte hade bara behövt hantera Jesus under de första 67 minuterna men när Firmino kom in, han ockuperade Duarte och det gjorde det svårare för mittbackarna att hålla ett öga på löpare från djupet; Coutinho och Neymar drog fördel. Den förstnämnde höll fast vid sin tidigare Liverpool-lagkamrats knock-down för att skjuta hem i skadetid, innan Neymar slog in efter lite bra jobb från Costa.

Anden räcker inte till för Los Ticos

För att en underdog ska bli framgångsrik i ett världscup, de behöver två av tre saker:ande, energi och kvalitet. Costa Rica hade andan i överflöd och det var korta perioder då de skrämde de femfaldiga vinnarna. Problemet var att de inte hade ork att uthärda dessa perioder av press, inte heller kvaliteten för att få dem att räknas och det är därför de kan ha få klagomål bör, som det verkar troligt, de slås ut efter deras sista grupp E-krock med Schweiz i Nizhy Novgorod.

Vändpunkt för Tites team?

Under tre fjärdedelar av Brasiliens två första matcher, de har tittat, om inte hemskt, långt under de standarder som krävs för potentiella världscupvinnare. Coutinhos mål sätter dem dock i en mycket hälsosammare position i sin grupp och betyder att laget nu är favoriter att vinna turneringen med några bookmakerbonusar. Om de letade efter ett gudomligt ögonblick för att kickstarta sin kampanj, de kanske bara har hittat den.