Lacrosse regler

Lacrosse är ett lagspel där en boll skickas mellan lagkamrater med hjälp av en pinne med nät eller nät i ena änden. Den har sitt ursprung i indianska samhällen där den användes som träningsplats för stamkrigare och går tillbaka nästan tusen år. Du kanske minns en vänskapsmatch lacrosse som ägde rum i filmen "The Last of the Mohicans" där Daniel Day Lewis spelar huvudrollen, och i sin tidiga form fanns det ibland tusentals spelare på båda sidor som kämpade för seger.

Sedan tidiga versioner av spelet bevittnades och dokumenterades av franska jesuitmissionärer blev det populärt och kodifierades först i Kanada 1867. Det moderna spelet är en snabb, frenetisk kontaktsport som kräver att spelarna bär vaddering och hjälmar – en syn som utan tvekan mohikanerna skulle ha skrattat gott åt. Här kommer vi att fokusera på field lacrosse (till skillnad från de mindre vanliga varianterna av box lacrosse och intercrosse).

Spelets föremål

Målet med spelet liknar många lagsporter som involverar en boll, nämligen att skjuta in bollen i motståndarens mål fler gånger än vad de gör mot ditt. Lacrosse-pinnen (eller "crosse") kan användas för att fånga, bära och skicka bollen i avsikt att stoppa dina motståndare från att få bollinnehav.

När motståndarsidan har bollen kan det försvarande laget försöka ta bort dem med sina pinnar (mot motståndarnas pinnar) eller kroppar.

Spelare och utrustning

Varje lag består av tio spelare:en målvakt, tre försvarare, tre mittfältare och tre anfallare.

Lacrossestavarna är uppdelade mellan "korta" och "långa" pinnar. Den förra måste vara mellan 40 och 42 tum och den senare mellan 52 och 72 tum lång, vars huvud får vara minst sex tum och inte mer än 10 tum på dess bredaste punkt. Målvaktens klubba kan vara allt mellan 40 och 72 tum lång och upp till 15 tum bred. Högst fyra spelare får bära en lång pinne (exklusive målvakten).

Bollen är gjord av massivt gummi och mäter cirka åtta tum i diameter. Därför måste hjälmar bäras, medan munstycken, axelvaddar, armkuddar och handskar rekommenderas.

Poängsättning

För att göra mål måste ett lag driva bollen från sin lacrosse-sticka in i målet så att den helt korsar mållinjen. Överträdelser – som att en spelare går in i ”fältet” innan bollen har passerat mållinjen – kommer att resultera i att målet avvisas.

Vinner spelet

Det vinnande laget är helt enkelt det som har gjort flest mål inom spelets tidsram. Om poängen är jämna efter att speltiden är slut, en ytterligare period av Sudden Victory Overtime kan följa där det första laget som gör ett mål blir den totala vinnaren.

Regler för Lacrosse

• Lacrosse spelas på ett fält som mäter 110 yards i längd och 60 yards i bredd, med mål i vardera änden som mäter sex fot gånger sex fot. Målet är omgivet av ett cirkulärt "veck" med en diameter på 18 fot. En spelare får inte göra mål inifrån nämnda fält. Planen dissekeras av mittfältslinjen.
  • Speltiden är uppdelad i fyra fjärdedelar, vardera 20 minuter. Lagtime-outs kan utropas av båda sidor, under vilken speltiden pausas.
  • Varje spelare bär en pinne eller "kors", med upp till fyra som bär en lång pinne (52-72 tum) och resten bär en kort pinne (40-42 tum).
  • Spelare som gör överträdelser – som att vara offside eller hålla fast en motståndare – straffas genom att skickas till utvisningsbåset under en viss tid, vanligtvis 30 sekunder eller en minut.
  • Matcher startas (och startas om efter målstopp och i början av varje kvart) med en face-off. Under en face-off lägger en spelare från varje sida sin käpp horisontellt bredvid bollen tills domaren blåser i deras visselpipa, vid vilken tidpunkt spelarna slåss om bollinnehavet.
  • När ett lag väl kommer i besittning av bollen måste de se till att bollen förs över mittfältslinjen inom 20 sekunder för att uppmuntra ett snabbt flytande spel.