Handbollens ursprung kan spåras tillbaka till medeltiden men det var 1906 som den moderna handbollens regler först skapades i Danmark. Spelet är enormt populärt i norra och östra Europa men spelas över hela världen.

Spelets styrande organ är Internationella handbollsförbundet, som också arrangerar världsmästerskapen. Man tror att det finns runt 19 miljoner handbollsspelare i världen idag.

Handboll spelas traditionellt inomhus men det har funnits varianter som fälthandboll och beachhandboll (ibland kallad sandboll) som har spelats utomhus.

Spelets föremål

Målet med handboll är att få fler poäng än din motståndare.

En handbollsmatch varar i ordinarie 60 minuter. Detta är uppdelat i två perioder på 30 minuter vardera med 15 minuters intervall. För yngre spelare, periodtiden kan reduceras till 20 minuter.

Spelare och utrustning

Standardhandbollsspelen har 7 spelare på varje sida, sex utespelare och en målvakt. Ett lag kommer också att ha 7 avbytare, som kan användas löpande och utan att behöva meddela domaren.

Det finns en halvcirkel runt varje målområde, kallas ibland för vecket eller zonen. Det finns också en streckad halvcirkellinje som ligger 9 meter från mål, som är frikastlinjen.

Bollen måste vara gjord av läder eller syntetiskt material och den måste ha en storlek för att få plats i en spelares hand. Det betyder att det finns tre regleringsstorlekar för handboll. En för över 8s där bollen har en omkrets på 50-52 cm, en II för kvinnor och män i åldrarna 12 till 16 där bollen har en omkrets på 54-56 cm och en III för män från 16 år och över, med en omkrets av 58-60cm.

En handbollsmatch kan spelas med en plan, två mål och en boll. Officiella spel kommer att se lag där uniformer.

Poängsättning

Ett mål görs i handboll när bollen kastas in i motståndarens mål.

Vinner spelet

För att vinna i handboll måste du göra fler poäng än din motståndare.

Om handbollsmatchen lottas måste det finnas en vinnare; sedan spelas övertidsperioder med max 2 5 minuters perioder. Om poängen fortfarande är jämna, en shoot-out används för att fastställa resultatet av spelet.

Handbollens regler

• En match består av två perioder på 30 minuter vardera.
  • Varje lag består av 7 spelare; en målvakt och 6 utespelare.
  • Utespelare kan röra bollen med vilken del av kroppen som helst som är ovanför knät.
  • När en spelare får besittning, de kan passera, hålla i besittning eller skjuta.
  • Om en spelare har besittning, de kan dribbla eller ta tre steg i upp till tre sekunder utan att dribbla.
  • Endast målvakten får komma i kontakt med golvet i målområdet.
  • Målvakter får lämna målområdet men får inte behålla bollinnehavet om de befinner sig utanför målområdet.